Szlovákia hamarosan átveszi Németország 225 milliós ajándékát

2023. október 13. - 12:36 | Belföld

Németország már teljes egészében leszállította Szlovákiának mindkét Mantis légvédelmi rendszert. A rövid hatótávolságú légelhárítási rendszert ajándékba kapta az ország, október végén zárul le a hivatalos átvétel a szlovák hadsereg részéről.

Szlovákia hamarosan átveszi Németország 225 milliós ajándékát
Mantsi légvédelmi rendszer (védelmi minisztérium)

„Mindkét Mantis rendszert leszállította Németország, az adminisztratív átvételi folyamat zajlik. A hivatalos átvétel lezárását október végére tervezzük, és erről a nyilvánosságot is tájékoztatjuk” – tette hozzá a tárca.
A szlovák katonák már megkapták a kiképzést a rendszer kezeléséhez, beleértve a rakétaelfogási gyakorlatokat. A rendszer Szlovákia Ukrajnával közös határát fogja védeni.

A Mantis teljesen automatizált légvédelmi fegyverrendszer, amelyet szárazföldi objektumok (például katonai bázisok) védelmére terveztek a rakéta- és tüzérségi támadások, valamint a pilóta nélküli drónok támadásának elhárítására. Németország az afganisztáni katonai bázisok védelmére fejlesztette ki, Afganisztánban egészen a közelmúltig szolgáltak német katonák.

A két légvédelmi rendszer ára 225 millió euró, Szlovákia ingyen kapta azokat Németországtól, köszönhetően a jó kapcsolatoknak és a korrekt együttműködésnek, valamint annak a közös célnak a teljesítése érdekében, hogy megerősítsék a NATO keleti határainak védelmét.


(TASR)

Címkék: MANTIS