Szlovákia helyett Magyarországon fektet be a Norsk Hydro, a Slovalco alumíniumgyár jövője bizonytalan

2021. december 23. - 16:39 | Belföld

A norvég Norsk Hydro konszern, mint a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Slovalco alumíniumgyár többségi tulajdonosa szeptember végén jelentette be, hogy ha a szlovák kormány nem kezdi el nagyobb mértékben támogatni a gyárakat a növekvő energiaköltségek miatt, a Slovalco jövő év végén bezárja kapuit.

Szlovákia helyett Magyarországon fektet be a Norsk Hydro, a Slovalco alumíniumgyár jövője bizonytalan
Fotó: Denník N - Slovalco

Azóta három hónap telt el, a Denník E szerint pedig nem csökkent a gyár bezárásának veszélye, amely 450 személyt alkalmaz. Ellenkezőleg, egyre valószínűbb, hogy a Slovalco végleg megszűnik.

A Slovalco másik tulajdonosa, a Penta arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány ezidáig semmilyen jelentősebb kompenzációt nem hagyott jóvá a cégeknek a magas energiaárakra reagálva.

Az egyetlen szlovák alumíniumgyár helyzetét még inkább beárnyékolja, hogy a Norsk Hydro a múlt héten bejelentette új magyarországi alumíniumgyártási beruházását. A tervek szerint 88 milliós befektetést hajtanak végre Székesfehérváron, ahol az alumínium újrahasznosításával foglalkoznak majd.

Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter néhány nappal ezelőtt a Denník E-nek elmondta, továbbra is harcolni akar a Slovalcoért. „Mindenesetre kapcsolatban vagyok velük, és reméljük, hogy a jövő év folyamán találunk megoldást, hogy továbbra is működhessenek” – mondta Sulík.


(DenníkE)