Szlovákia jövője az EU-ban és a NATO-ban van, Ukrajnára pedig lehetőségként tekint a PS

2023. június 2. - 16:14 | Belföld

A Progresívne Slovensko (PS) az ország jövőjét az EU- és NATO-tagságban látja, Ukrajna majdani EU-csatlakozását pedig lehetőségnek tekinti Szlovákia számára, csakúgy, mint a háború sújtotta ország újjáépítésében való részvételt, amit prioritásként kell kezelni. Erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt Michal Šimečka, a PS elnöke, az Európai Parlament alelnöke, valamint Tomáš Valášek, a PS parlamenti képviselője.

Szlovákia jövője az EU-ban és a NATO-ban van, Ukrajnára pedig lehetőségként tekint a PS
Michal Šimečka (Fotó: Cséfalvay Á. András)

„Ukrajna EU-csatlakozása, a piac megnyitása és a kereskedelmi lehetőségek komoly gazdasági impulzust adnának a kelet-szlovákiai régiók fejlődésének” – jelentette ki Šimečka. Valášek szerint Szlovákiának aktívabban kell reagálni az EU felhívásaira, is ki kell építenie a közlekedési összeköttetést a keleti határig.

További prioritás Szlovákia és a hazai cégek részvétele Ukrajna újjáépítésében. „A lengyel építkezési cégek már iskolákat állítanak helyre Lvivben, a dán cégek Mikolajivben, a mieink hiába várnak erre, pedig lennének rá kapacitásaik” – tette hozzá Valášek. Ha a PS kormányra kerül, ukrajnai újjáépítési kormánybiztosi posztot hozna létre.

A PS szerint Szlovákiának konstruktív, aktív és magabiztos taggá kell válnia az EU-ban és a NATO-ban. „Azért, hogy érvényesíteni tudjuk saját érdekeinket, például Ukrajna újjáépítésében” – tette hozzá Šimečka. Az alapvető feltételnek az EU-ban a közösségi szabályok betartását és az értékek tiszteletben tartását, a demokráciát és a jogállamiságot tartja.

(TASR)