Szlovákia kész csatlakozni a karbonsemleges gazdaság projektjéhez

2019. december 12. - 20:48 | Belföld

Szlovákia kész csatlakozni a karbonsemleges gazdaság projektjéhez. A kitűzött célt, vagyis a karbonsemlegességet 2050-ig kellene elérni.

Szlovákia kész csatlakozni a karbonsemleges gazdaság projektjéhez
Peter Pellegrini (TASR)

„Szlovákia csatlakozik az európai országok többségéhez, mivel személy szerint úgy vélem, hogy az Európai Uniónak vezető pozíciót kell elfoglalnia ezen a területen. Csakis így fogjuk tudni meggyőzni az olyan országokat, mint Kína és India” - fejtette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő csütörtökön, az EU-csúcs előtt.

„Természetesen van néhány feltételünk. Az egyik legfontosabb, hogy biztosítsák a technológiai semlegességet, ami azt jelenti, hogy minden ország szabadon dönthessen arról, milyen energiamixet, illetve milyen technológiát használ. Ne kényszerítsenek minket költséges beruházásokra a megújuló energiaforrások terén, mert ennek következtében extrém módon megnőnének az energiaköltségek” – mutatott rá a miniszterelnök.

Pellegrini bírálta az EU többéves pénzügyi keretére tett javaslatot. A legfőbb kifogása, hogy a tervezet egyáltalán nem veszi figyelembe a Kohézió barátainak, vagyis a tagállamok több mint felének az álláspontját. A kormányfő úgy véli, hogy a legnehezebb viták a következő félévben, a horvát elnökség alatt várhatók.

TASR