Szlovákia készen áll az EU-elnökségre

2016. május 5. - 13:58 | Belföld

Miroslav Lajčák külügyminiszter szerint Szlovákia készen áll az EU-elnökségre.

Szlovákia készen áll az EU-elnökségre
Miroslav Lajčák külügyminiszter (Fotó: TASR)

"A személyi, szervezési, logisztikai folyamatokat már négy éve készítjük elő a külügyminisztériumban, de ez csak az egyik dolog. Az EU-elnökség végrehajtása az egyes miniszterek kezében van, hiszen ők fogják vezetni az egyes tanácskozásokat" - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Lajčák.

"Tudom, látom, érzem, hogy a miniszterek nagy érdeklődéssel fordulnak a téma felé, érzik a felelősséget, és sokat kérdeznek" - mondja a tárcavezető, hozzátéve, hogy az egyes miniszterek nyelvtudása eltérő, azonban úgy gondolja, hogy felkészültségük ilyen téren is megfelelő.

A Fico-kormány minisztereit szerdán Jeppe Tranholm-Mikkelsen, az Európai Tanács főtitkára "iskolázta be", és júliusig még két alkalommal találkozik a minisztériumok vezetőivel.

"Ez egy teljesen új szituáció mindannyiunk számára, legyen szó a tapasztaltabbakról, vagy a kevésbé tapasztaltakról. A főtitkár úr elsősorban azokat a feladatokat és körülményeket ismertette velünk, melyekkel találkozni fogunk az EU-elnökség idején" - mondta Robert Kaliňák belügyminiszter.

Szlovákia júlus 1-től az év végéig fogja ellátni az Európai Unió soros elnöki feladatait.

(tasr)