„Szlovákia készen áll, hogy vezető szerepet töltsön be az innováció területén”

2021. október 11. - 14:17 | Belföld

Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztésért, beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn a megújítási tervről, az iskolaügyi reformokról és a beruházási tervről tájékoztatott.

„Szlovákia készen áll, hogy vezető szerepet töltsön be az innováció területén”
Fotó: TASR

„Szlovákia ’tehetséges’ és készen áll rá, hogy vezető szerepet töltsön be az innováció területén” – jelentette ki Remišová Mariya Gabriellel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosával való egyeztetést követően.

A miniszter szerint Szlovákiának fel kell zárkóznia az olyan területeken, mint a tudomány, a kutatás, az innováció, az oktatás és az ifjúság. Ebben az összefüggésben a támogató programok nagyon fontos szerepet játszanak – emelte ki.

„Az ilyen projekteket nemcsak a helyreállítási tervből, hanem az európai strukturális alapokból, valamint a közvetlenül kezelt alapokból is finanszírozzák, például a Horizont programból, amelyet közvetlenül az Európai Bizottság irányít” – jegyezte meg.

Szlovákia a harmadik legrosszabb helyen áll a Horizont programból merített finanszírozást tekintve. Ez a részarány Szlovákiát tekintve 25 euró per fő, Dániában közel 300 euró. Remišová szerint a probléma abban rejlik, hogy a hazai tudósok kevés projektet nyújtanak be, éppen ezért egyeztetni akar Gabriellel, hogy mit tehet az Európai Bizottság a beadott projektek számának növelése érdekében.

Gabriel szerint nagyon fontos, hogy a tudomány közelebb kerüljön az emberekhez. Példaként az Erasmus programot említette, amely több mint 80 milliárd euróba kerül és több mint 100 ezer szlovákiai diák vesz részt benne. „Egyre több fiatalra van szükségünk, hogy bekapcsolódjanak ezekbe a programokba. 2022 a fiatalok éve lesz, és ez egy lehetőség arra, hogy bevonjuk őket” – emelte ki az EB biztosa.


(TASR)