Szlovákia két legismertebb börtöntölteléke pitiáner ügyön balhézott össze a leopoldovi börtönben

2023. november 29. - 13:34 | Belföld

Öt éve ül a rácsok mögött, de úgy néz ki, még mindig kifinomult ínyencként viselkedik Marian Kočner. Valószínűleg a minden lében kanál vállalkozó gyengéje a palacsinta, mert a 19 évre lessitelt arc a népszerű tésztaétel miatt összekülönbözött egy másik jól ismert rabbal, Mikuláš Černákkal, aki a kilencvenes években a szlovákiai maffia egyik legerősebb embere volt.

Szlovákia két legismertebb börtöntölteléke pitiáner ügyön balhézott össze a leopoldovi börtönben
Fotó: TASR

Néhány napja a legdurvább bűnözőket őrző leopoldovi börtön falai mögött "forrtak" az indulatok, mert az ebédre készített palacsinta minősége nem felelt meg az egyik legválogatósabb elítéltnek. A Pluska lap számolt be arról, hogy a kétes hírű üzletember a fegyintézet ebédlőjében balhézni kezdett, mert túl vastagnak találta az ottani menzán készített palacsintát.

„Én ezt nem fogom megenni, a palacsintának vékonynak kell lennie!” - állítólag így méltatlankodott a váltóhamisításért lesittelt Kočner, akire májusban nem sikerült rábizonyítani a nagymácsédi kettős gyilkosságot.

A kantinban felszolgált palacsinta nagyon távol állhatott attól, amihez ő a korábbi életében hozzászokhatott, így hát fogta a tányérját, és hangos morgások közepette visszavitte a vaskosnak ítélt tésztafélét a börtön konyhájára. Ott meg éppen nem egy tyúktolvaj teljesített szolgálatot, hanem maga az életfogytiglanját töltő Mikuláš Černák, akivel kapcsolatban elmondható, hogy a gyilkossági ügyeinek se vége, se hossza.

A mostanra már szinte bűnbánóvá szelídült kigyúrt exmaffiafőnök viszont kissé zokon vette, hogy a pocakos fegyenctársa ilyen piszlicsáré dolog miatt pampog. A beszámolók szerint a vita tettlegességig nem fajult, de az étkezde hangulatát egészen feldobta.

Senki sem számított azonban arra, hogy a viszályt jelentő palacsinta témája ismét szóba kerül a két fogvatartott között. Mert aztán később, a naponta egyszer engedélyezett sétán Kočner és Černák állítólag hangos eszmecserét folytattak arról, hogyan kell kinéznie annak a csintalan palacsintának.

Marian Kočner hírhedt arról, hogy gyakran pökhendien viselkedik, de arról is, hogy gyengéje az ízletes eledel, ami megmutatkozott az alig deltás alakján. Nem véletlen, hogy a ragadványneve a Pocak (Brucho) volt. A kilóival állandó küzdelmet folytató rab korábban ajurvédikus kúrát folytatott, de aztána hűvösön a kilók gyorsan visszapattantak a testére.

Mikuláš Černák már több hónapja dolgozik a leopoldovi börtön konyháján. Ő az életfogytiglanosok osztályáról bekerült a "Esély a visszatérésre" programba, amelynek célja, hogy a rács mögött élőket segítse felkészülni arra, hogy szabadulásukkor visszatérnek a civil életbe.

A besztercebányai nehézfiú 1997 óta ül, és a börtön falai mögött eltöltött huszonöt év alatt a kinti világ a felismerhetetlenségig megváltozott. Annak ellenére, hogy a besztercebányai bandafőnököt 2010-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, később megtörte a csendet, és beismerte az általa elkövetett gyilkosságok hosszú sorozatát, és sok tisztázatlan esetet leleplezett.

(Pluska.sk/para)