Szlovákia a kezelhető és megelőzhető halálozások számának tekintetében is a hatodik az EU-ban

2020. augusztus 19. - 13:47 | Tech

2016-ban másfél millió olyan ember halt meg az Európai Unióban, akik kétharmadánál, azaz egymillió embernél a halál elkerülhető lett volna, derül ki az Eurostat friss összesítéséből. Százezer lakosra számítva Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben, kétszer annyian, mint az EU-átlag, Szlovákia itt a hatodik. A másik kategóriában, a kezelhető betegségekben meghaltak arányának rangsorában Románia, Lettország, Bulgária, Litvánia és Magyarország előzi meg Szlovákiát. 

Szlovákia a kezelhető és megelőzhető halálozások számának tekintetében is a hatodik az EU-ban
Illusztrációs fotó

Az uniós statisztikai ügynökség a 75 évnél fiatalabb korosztályban két kategóriában vizsgálja azokat a haláleseteket, amelyeket korainak, idő előttinek lehet tekinteni, azaz elkerülhetőek lennének:

kezelhető halálozás: ami azt jelenti, hogy a haláleset megfelelő orvosi ellátással, gyógyszerrel, gyógykezeléssel megelőzhető lett volna.

megelőzhető halálozás alatt azt értik, ami megfelelő orvosi és nem orvosi egészségügyi eljárásokkal lenne elkerülhető. Ide tartozik az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres, szervezett szűrés, a betegségek korai felismerése, a szövődmények kialakulásának megelőzése.

A gyógyítható, kezelhető betegségekben meghalt emberek arányát az Eurostat a különböző méretű és lakosságszámú országok összehasonlíthatósága érdekében 100 ezer lakosra számítva adja meg a halálozási számokat. A gyógyítható betegségek közé sorolják a szívizom elégtelen vérellátásával járó és infarktushoz, szívelégtelenséghez vezető iszkémiás szívbetegségeket, a vastagbélrákot, a mellrákot, az agyi érkatasztrófát, sztrókot okozó érrendszeri betegségeket és a tüdőgyulladást. Ezek a betegségek okozzák az Európai Unióban a halálesetek 65 százalékát. A legmagasabb a halálozási aránya az iszkémiás szívbetegségnek. Az EU-ban a 75 évesnél fiatalabb korosztályban 100 ezer ember közül átlagosan 18,9-en halnak meg emiatt.

Sztenderdizált halálozási ráta az EU országaiban a kezelhető betegségek körében a 75 évnél fiatalabb korosztályban (100 ezer lakosra számítva)

Jól látható, hogy a legrosszabb a helyzet az egykori keleti blokk országaiban van: itt halnak meg legtöbben amúgy kezelhető betegségekben. A lista élén Románia áll, Lettország, Bulgária, Litvánia, Magyarország után Szlovákiában a hatodik legrosszabb az arány.

Ez a mutató bizonyítványt állít ki az adott országok egészségügyi rendszerének hatékonyságáról is: időben felismerik-e a fenyegető jeleket, a betegek időben eljutnak-e orvoshoz, és ott megkapják-e a megfelelő terápiát a korai halál elkerülésére?

Szlovákia élen jár a megelőzhető iszkémiás szívbetegségek tekintetében

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legrosszabb a helyzet a betegségek prevenciójával. Az adatgyűjtés a következő betegségeket sorolja abba a körbe, amelyek megfelelő megelőző- és szűrőprogramokkal, életmódváltással elkerülhetők lennének. A 75 év alattiak körében ide tartozik a tüdőrák, az iszkémiás szívbetegség, az alkoholproblémákkal összefüggő mérgezések/túladagolások, az érrendszeri megbetegedések és a krónikus tüdőbetegség (COPD).

Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákiában a legmagasabb a megelőzhető iszkémiás szívbetegségek halálozása tekintetében, míg Észtországban és Finnországban az alkoholproblémákkal összefüggő mérgezések/túladagolások miatt halnak meg a legtöbben.

viaIndex/para