Szlovákia követi Ausztria példáját? Tárgyalnak a beoltatlanokat érintő lockdownról

2021. november 16. - 08:48 | Belföld

Nem kizárt, hogy Szlovákia követi Ausztria példáját, ugyanis az egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy a szakmai konzílium lockdownt javasol a nem beoltottak számára. Ez az egyik lehetséges forgatókönyv a járványhelyzet további súlyosbodásának megakadályozására.

Szlovákia követi Ausztria példáját? Tárgyalnak a beoltatlanokat érintő lockdownról
Fotó: TASR/AP

A kórházakban több mint 2600 koronavírusos pácienst kezelnek, így kevesebb mint 400 hiányzik a kritikus pontot jelentő háromezres határ eléréséhez. Ha figyelembe vesszük, hogy naponta több tucatnyi fertőzött kerül kórházba, akkor ez már csak napok kérdése lehet.

Henrieta Hudečková járványügyi szakértő szerint Szlovákiában az egészségügyi rendszer háromezerben határozza meg a kórházi ellátásban részesülőket. Lehetnek ugyan többen is, de ekkor már felmerül a kérdés, hogy ki és hogyan biztosítaná nekik az egészségügyi ellátást, ugyanis hiány van az egészségügyi dolgozókból, főként nővérekből.

Az egyik lehetséges megoldás az említett határérték elkerülésére, hogy Szlovákia követi Ausztria példáját, és lockdownt rendel el a beoltatlanok számára. A szomszédos országban ezek az emberek például csak munkavégzés és iskolába járás, illetve élelmiszerüzletben, drogériában vagy patikában való bevásárlás céljából hagyhatják el otthonukat. Hudečková, aki tagja a szakmai konzíliumnak, hajlik az osztrák modell felé, de nyomatékosítja, hogy ez csupán az ő személyes véleménye.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a szakmai konzílium valóban javasolta a lockdown bevezetését a beoltatlanok számára, a javaslattal jelenleg is foglalkoznak a tárcán belül.

A szakmai konzílium emellett azzal is foglalkozik, hogy mit is várhatunk idén a karácsonyi ünnepek alatt. A pontos intézkedésekről kedden ülésezik a kormány. Emellett terítékre kerülnek a szigorú intézkedések, a szankciók, illetve a fekete járásokban történő enyhítések a beoltottak és azok számára, akik leküzdötték a fertőzést.


(tvnoviny.sk)