Szlovákia lakosságának nagy része fél a koronavírustól

2020. április 4. - 18:36 | Belföld

A szlovákiaiak 82 százaléka érzi veszélyeztetve magát a koronavírus által, leginkább a 65 év feletti korosztály fél, legkevésbé pedig a 29 évnél fiatalabbak.

Szlovákia lakosságának nagy része fél a koronavírustól
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Mindez az Ipsos ügynökség felméréséből derült ki, amit március 27. és március 30. között készítettek 1003 személy részvételével. A közvélemény-kutatás szerint 10 emberből 7 csakis halasztahatlan dolog elintézése miatt hagyja el otthonát.

Az Ipsos ügynökség két hete is megkérdezte az embereket, akkor a felmérésben résztvevők 78 százaléka érezte veszélyben magát. Kiderült az is, hogy a szlovákiai lakosok 86 százaléka hord védőmaszkot, két hete ez a szám 74 százalék volt.

"Az aktuális közvélemény-kutatás azonban már akkor készült, amikor kötelezővé vált közterületeken a védőmaszk viselése. Duplájára nőtt azon személyek száma is, akik korlátozzák a családjukkal, ismerőseikkel való kapcsolataikat"

- mondta Roman Pudmarčík, az Ipsos ügynökség munkatársa. Pudmarčík ehhez még hozzátette azt is, hogy van néhány megelőző intézkedés, amit az emberek kevésbé vesznek komolyan. Kilenc százalékkal kevesebben használják ritkábban a tömegközelekdést, s 6 százalékkal csökkent azok száma, akik rendszeresen megmossák a kezüket és frekventált helyeken jelennek meg. Ők kevésbé elővigyázatosak.

Tíz személyből heten csakis halaszthatatlan ügyek miatt hagyják el az otthonukat, s minden negyedik ember visel csak kesztyűt. Mérsékelten nőtt az otthonról dolgozók száma is. Szlovákia lakosságának ötötde végzi otthonról a munkáját, Pozsony megyében ez az arány 41 százalék.

A felmérés kimutatta azt is, hogy a szlovák állampolgárok 94 százaléka szükségesnek tartja a kormány és az önkormányzatok óvintézkedéseit. A megkérdezettek 63 százaléka szerint a járvány legyőzésére pár hónapra van szükség, 16 százalék szerint azonban ez az egész akár fél évig is eltarthat.

TASR/para

Címkék: Ipsos, koronavírus