Szlovákia légterébe nem léphetnek be fehérorosz repülőgépek!

2021. május 26. - 15:54 | Belföld

Május 27-től nem léphetnek be Szlovákia légterébe a fehérorosz légitársaságok repülőgépei.

Szlovákia légterébe nem léphetnek be fehérorosz repülőgépek!
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A szigorú intézkedésről szerdán, az Európai Bizottság konklúzióival összhangban döntött a szlovák kormány. A szankció ma éjfélkor, meghatározatlan időre lép érvénybe. Ennek értelmében Szlovákia légterébe semmilyen orosz felségjelzésű repülőgép nem repülhet be.

Andrej Doležal közlekedési miniszter levélben utasított a légi közlekedésben illetékes Közlekedésügyi Hivatalt a tilalom foganatosítására.

"Ezzel a döntéssel szolidaritásunkat és tiltakozásunkat nyilvánítjuk ki azzal a precedens nélküli esettel kapcsolatban, amely során civil személyek voltak közvetlen veszélynek kitéve"

- kommentálta az intézkedést Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedésügyi miniszter.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszágban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek. A pokolgépes fenyegetés természetesen nem bizonyosodott be, a fehérorosz hatalomnak az újságíró elfogása volt a célja.

(parameter)