Szlovákia már nemcsak a halottak, de a kórházban ápoltak számában is világelső!

2021. február 22. - 13:59 | Belföld

A Denník N készített a rendelkezésre álló adatok alapján egy összefoglalót arról, hogy már nemcsak az elmúlt időszakban igazoltan a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak, de a kórházban ápolt fertőzött vagy fertőzésgyanús páciensek lakosságarányos számában is világelsők vagyunk.  

Szlovákia már nemcsak a halottak, de a kórházban ápoltak számában is világelső!
Illusztráció

Vasárnap 3 963 pácienst ápoltak kórházban, közülük 3 672 igazoltan koronavírusos volt. 299-en feküdtek az intenzív osztályokon, további 347 páciens szorult mesterséges, invazív lélegeztetésre. Ez derül ki a hétfőn közzétett adatokból, amelyek közül egyébként lényegében mindegyik újabb rekordnak számít.

A Denník N figyelmeztetett, a kórházban ápoltak lakosságarányos számát tekintve a legrosszabbul állunk a világon. Tehát a lakosság számához viszonyítva nálunk vannak a legtöbben koronavírus-fertőzéssel vagy annak gyanújával kórházban azon országok közül, amelyek ilyen adatot közzétesznek.

Az alábbi grafikonokból látszik, hogy február elején még Spanyolország vezetett ezen a területen, azt megelőzően lényegében egész januárban Csehország, november közepétől január legelejéig pedig Magyarország.

Összességében talán nem tűnik olyan magasnak országosan a négyezres szám, ugyanakkor ez egy pillanatnyi állapotot tükröz. Miközben mi napról napra csak azt látjuk, hogy esetleg 100-150-nel is nő, vagy esetenként néhány tucattal csökken, addig valójában naponta átlagban mintegy 300 koronavírusos beteget vesznek fel a kórházakba, hetente pedig mintegy 2000-et. Kéthetente tehát lényegében kicserélődik a kórházi páciensek száma, miközben közülük minden harmadik meghal.

A járvány kezdetétől 29 ezren fordultak meg a szlovákiai kórházakban a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Ez több, mint például ahányan laknak Dunaszerdahelyen.

A következő grafikonon a kórházakba felvett, és onnan hazaengedett (-bocsátott) páciensek számát mutatja heti bontásban. (A legutolsó adat nem teljes, ezért is alacsonyabb az azt megelőzőnél). A legmagasabb heti 2322 felvétel és 2122 elbocsátás.

(Denník N)