Szlovákia még júliusra is a leggyengébbek között lesz beoltottságban, erről árulkodik egy kiszivárgott dokumentum!

2021. március 24. - 13:46 | Belföld

Az Euractiv portál közölte, a megváltozott disztribúciós kulcs miatt Szlovákia több országgal együtt kevesebb vakcinához jut hozzá, mivel másokhoz képest kevesebbet rendelt.

Szlovákia még júliusra is a leggyengébbek között lesz beoltottságban, erről árulkodik egy kiszivárgott dokumentum!
Fotó: TASR

A cseh Euractiv és a Hospodářské noviny birtokában van egy dokumentum, melynek hitelességét az Európai Bizottsághoz közel álló személyek is megerősítették számukra, és amely arról tanúskodik, hogy az EU-s tagországok többsége a célirányosan lekötött vakcinákból a maximális mennyiséget rendelte meg. Szlovákia, Horvátország és Bulgária nem, s noha elegendőt rendeltek, a megváltozott disztribúciós kulcs azoknak kedvez, amelyek jóval többet rendeltek. Ezek közé tartozik például Dánia - írja az Euractiv.sk.

Azon országok vezetői, akiket a disztribúciós kulcs megváltozása szerintén negatívan érint, mint Ausztrua, Csehország, Lettország és Szlovénia, már jelezték az Európai Bizottságnak, hogy a lakosság méretéhez igazítsák újra a kulcsot.

Becslések szerint a fentiek miatt Szlovákia az említett két másik EU-tagországgal együtt a beoltottsági lista végén tanyázik majd június végére. E három országban előreláthatóan a lakosságnak kevesebb mint 40%-a lesz beoltva a második adag vakcinával az első nyári hónap végére.

Összehasonlításképp, Dánia hozzávetőlegesen ugyanannyi lakossal bír, mint Szlovákia, de itt a beoltottság akkorra már kétszer olyan magas lesz. A lista élén a mindössze félmilliós népességgel bíró Málta lehet, Dániát pedig nagy különbséggel követheti Hollandia. Magyarország a lista második harmadának végén (18./27) tanyázhat, és itt a lakosság valamivel több mint fele lehet kétszer is beoltva.

(Euractiv.sk)