Szlovákia is megérezné, ha Olaszország elvágná magát az orosz gáztól

2022. március 23. - 13:44 | Belföld

Az ukrajnai háború hatással van az energiapiacra is, a megfigyelők szerint pedig ezt Oroszország fegyverként használja Európa ellen. Noha az öreg kontinens ezen a téren nagyban függ Oroszországtól, néhány ország el akarja magát vágni tőle.

Szlovákia is megérezné, ha Olaszország elvágná magát az orosz gáztól
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az elmúlt napokban Robert Cingolani olasz miniszter kijelentette, hogy Olaszország kész három éven belül leállni az orosz gáz vásárlásával. Évente 30 milliárd köbméternyi gázt importál Oroszországból. Olaszország Európa egyik legnagyobb fogyasztója és importőre, miközben összes gázszállítmányának 45 százaléka Oroszországból érkezik.

Az ukrajnai háború viszont mindent megváltoztatott, Olaszország pedig kilátásba helyezte, hogy a tavasz végére az orosz gázszállítmányok felét, azaz 15 milliárd köbmétert máshonnan szerezne be.

Jozef Badida, az energieprevas.sk elemzője szerint, ha Olaszország sikeresen találna más gázforrást, az fájdalmasan érintené az orosz Gazpromot, valamint a szlovák Eustreamet is, mivel a szállítmány java Szlovákián keresztül érkezik. Másrészről, ha korlátoznák az orosz gázáramlást Szlovákián keresztül az alacsonyabb olaszországi fogyasztás miatt, a Gazprom köteles fizetni a már 2028-ig lefoglalt kapacitásokért. Kérdés viszont, hogy a jelenlegi viszonyok mellett Oroszország ezt megtenné-e, és hogy az egész ügy nem végezné-e a döntőbíróságon.

Olaszország több módon is pótolni tudná a kiesett orosz gázszállítmányt. Szóba került például az Északi Áramlat-2 gázvezeték Szlovákia felé történő átirányítása. Közvetlenül a háború kitörése előtt Németország leállította a vezeték jóváhagyási folyamatát. Olaszországnak emellett szándékában áll az Egyesült Államokból, Algériából, Azerbajdzsánból, Tunéziából és Líbiából érkező szállítmányokat növelni. Emellett itt van még a cseppfolyósított gáz (LNG), csakhogy erre mindössze 14,73 milliárd köbméternyi kapacitása van Olaszországnak, miközben az éves fogyasztása 70 milliárd körül van.

Ján Pišta, a JPX elemzője szerint Oroszország naponta 40-80 millió dollártól esne el, ha Olaszország elvágná magát az orosz gáztól. Az európai import ugyanakkor naponta megközelítőleg 1 milliárd eurót hoz az orosz konyhára.

A szlovák gazdaságügyi minisztérium nem ellenezné, ha az Európai Unió leállítaná az orosz gáz- és olajszállítmányt, de biztosítást kér afelől, hogy van mivel pótolni ezeket a forrásokat.

(hnonline.sk)