Szlovákia miatt legalább 2-4 évet késik a Via Carpatia, a szlovák szakaszra még csaknem 10 évet kell várni

2023. június 22. - 17:03 | Belföld

2028-ra kellene elkészülnie a Via Carpatia teljes szakaszának, amely a Balti-tengert köti össze a Fekete-tengerrel és az Égei-tengerrel. Az út várhatóan a szlovákiai szakasz miatt nem készül el időre. A visegrádi országok közlekedési minisztereinek mai (csütörtök) találkozóján Pavol Lančarič szlovák közlekedési miniszter megígérte, hogy igyekeznek felgyorsítani a szlovák szakasz építését.

Szlovákia miatt legalább 2-4 évet késik a Via Carpatia, a szlovák szakaszra még csaknem 10 évet kell várni
Balról: Jaroslav Kmeť, szlovák közlekedésügyi államtitkár, Andrzej Bittel, lengyel közlekedésügyi államtitkár, Pavol Lančarič, szlovák közlekedésügyi miniszter, Václav Bernard, a cseh közlekedési minisztérium államtitkára, Nagy Bálint, magyar közlekedésügyi államtitkár (Fotó: TASR)

A Via Carpatia mielőbbi befejezése volt a legfontosabb téma a visegrádi országok közlekedésügyi minisztereinek mai találkozóján a Magas-Tátrában. A Balti-tengert a Fekete- és az Égei-tengerrel összekötő közlekedési útvonalat 2028-ra kellett volna befejezni, de Szlovákiának esélye sincs betartani a határidőt.

„Mindent megteszünk, hogy felgyorsítsuk az építkezést, de egy csettintéssel nem lehet behozni az utóbbi években felhalmozott késést” – mondta Pavol Lančarič szlovák közlekedésügyi miniszter.

Szlovákiában az R4-es és a D1-es keleti szakasza jelenti majd a Via Carpatiát, és még az Eperjes és a lengyel határ közti szakaszt kell megépíteni mintegy 70 km hosszúságban. Az út építését 50 százalékban európai uniós támogatásból fedezi a kormány, a szakasz teljes költsége több mint egymilliárd euró. Az utolsó szakasznak még a kivitelezője sincs meg, várhatóan ősszel írják ki a pályázatot, ami 2024-25-ben zárulhat le.

„Legkésőbb 2032-re elkészülhet a szakasz, de bízom benne, hogy sokkal korábban készen lesz” – Jaroslav Kmeť szlovák közlekedési államtitkár.

Az Eperjest a magyar határral összekötő rész már készen van, Magyarországon pedig már szintén kész az autópálya a szlovák határig. A lengyelek is jól haladnak az építéssel.

„Várhatóan 2026-27-re be tudjuk fejezni” – jelentette ki Andrzej Bittel, infrastrukturális fejlesztésért felelős lengyel államtitkár.

A V4-es miniszterek tárgyaltak még a nagy sebességű vasút fejlesztéséről a visegrádi országok területén, amely Varsót, Prágát, Pozsonyt, Budapestet és Bécset kapcsolná össze. Nagy Bálint magyar közlekedésügyi államtitkár beszámolt a közelmúltban bevezetett ország és vármegyebérletek tapasztalatairól is. Magyarországon május elsejétől lehet kedvezményes havi bérletet váltani, ami a MÁV és a Volán járműveire érvényes.

- lpj -