Szlovákia nem csupán a szlovákoké - vallja Čaputová kisebbségügyi tanácsadója

2019. június 10. - 08:32 | Belföld

A szlovákiai magyarok az asszimiláció útjára léptek - nyilatkozta Zuzana Čaputová egyik kisebbségügyi tanácsadója, aki szerint az ország etnikai tarkaságáról kellene beszélni.

Szlovákia nem csupán a szlovákoké - vallja Čaputová kisebbségügyi tanácsadója
Facebook (Elena G. Kriglerova)

Terjedelmes interjút adott az aktuality.sk hírportálnak Elena Gallová Kríglerová, aki a héten kinevezendő szlovák államfő úgynevezett új kisebbségek ügyeiért felelős kisebbségügyi tanácsadója lesz. Az Etnikumok és Kultúrák Kutatóközpontjának igazgatója a legnépesebb - a magyar, a roma és a ruszin- kisebbségeken kívüli etnikumokért felelős szakember a szimbolikus politika jelentőségét hangsúlyozta. Szerinte hangsúlyozni kell, hogy Szlovákia nem csak a szlovákoké, hiszen az ország lakosságának csaknem 20 százalékát adják a kisebbségek és ezen kívül él itt 120 ezer külföldi is. Gallová Kríglerová ezért úgy véli, Szlovákia tarkaságáról kell beszélni.

Az új elnök szerinte a közbeszédbe emelheti be a kisebbségeket érintő témákat, és párbeszédet kezdeményezhet a társadalom többségi és a kisebbségi tagjai között. A szociológus 15 éve foglalkozik etnikumközi kapcsolatokkal, és meggyőződése, hogy meg kell hallgatni a kisebbségeket, milyen a helyzetük, mi gátolja a fejlődésüket és ezek alapján fel lehet vázolni, hogyan lehet nekik segíteni.

A magyar kisebbséggel kapcsolatban megjegyezte, hogy a közösség az asszimiláció útjára lépett, egyre kevesebben vallják magukat magyarnak. Gallová Kríglerová a kisebbségi oktatásüggyel összefüggésben rámutatott, ezen a téren is gondok mutatkoznak, amiről szintén beszélni kell, főként a ruszin és a magyar kisebbség vonatkozásában. Ami meg a romákat illeti, úgy véli, az ő helyzetük rendkívül összetett, ezért van elég téma, amit be kell vinni a köztudatba.

(aktuality.sk)