Szlovákia nem tárgyal Oroszországgal favipiravir hatóanyagú szerek vásárlásáról

2020. szeptember 24. - 20:07 | Belföld

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium nem tárgyal Oroszországgal és más előállítóval sem az új típusú koronavírussal összefüggésben favipiravir hatóanyagú szerek beszállításáról. Ezt Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője erősítette meg a TASR hírügynökségnek csütörtökön, reagálva arra a Reuters hírügynökség által közzétett információra, miszerint az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a ChemRar partnercég 17 további országnak, köztük Szlovákiának fog beszállítani az Avifavir nevű gyógyszerből.

Szlovákia nem tárgyal Oroszországgal favipiravir hatóanyagú szerek vásárlásáról
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Az egészségügyi minisztérium információi szerint a szóban forgó gyógyszer nincs regisztrálva az Európai Unióban. Eddig csak korlátozott hatékonysági adatok állnak rendelkezésre, és csak azokról a páciensekről, akiknél enyhe lefolyású volt a COVID-19 betegség, tehát nem szorultak mesterséges lélegeztetésre”

– közölte Eliášová. A favipiravir hatóanyagú gyógyszert több gyártó is előállítja.

A favipiravir alapú Avifavirt májusban hagyta jóvá az orosz egészségügy-minisztérium. A hatóanyagot Japánban fejlesztették ki vírusfertőzések kezelésére. Az RFPI állítása szerint a Japánban és Oroszországban végzett klinikai tesztek igazolták a szóban forgó gyógyszerek hatékonyságát.

TASR