Szlovákia öregedése megállt, de nincs minek örülni

2022. július 25. - 08:04 | Belföld

Ez ugyanis elsősorban a világjárványnak és az emiatt történt korábbi elhalálozásoknak köszönhető, nem pedig a több újszülöttnek.

Szlovákia öregedése megállt, de nincs minek örülni
Archív felvétel - TASR

Hamarabb halunk meg, mint más fejlett országok lakosai, és ezt a szakadékot tovább mélyítette a Covid-19. Erre a Szlovák Nemzeti Bank mutatott rá, mivel ez az ország gazdasági kilátásaira is kihatással van.

A várható élettartam mintegy három évvel lett kevesebb (75 év) a járvány ideje alatt – közölte a jegybank munkatársa, Branislav Reľovský, hozzátéve, hogy ez az adat pedig Bulgáriával a leghátsó helyekre sorol bennünket az EU-n belül.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint ez akár azt is indokolhatná, hogy csökkenjen Szlovákiában a nyugdíjkorhatár, mivel ennek megállapításánál a demográfiai adatokból indulnak ki. A miniszter szerint ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy ez egy ideiglenes változást jelent.

A demográfia márpedig rontani fog még Szlovákia helyzetén, mivel a 70-es és 80-as évek születési boomja következtében Szlovákiában néhány évtized múlva rengeteg ember lép majd nyugdíjba, miközben a születésszámok már nem felelnek meg annak a korosztálynak, tehát egyre kevesebben dolgoznak az idősekre.

(Tvnoviny.sk)