Szlovákia ragaszkodik az orosz kőolajvásárlás embargója alóli kivételhez, Sulík szerint ez rendkívül fontos lenne

2022. május 3. - 11:27 | Belföld

Európai uniós csúcstalálkozó zajlott hétfőn az aktuális gázhelyzet miatt, emellett pedig az olajembargóról is tárgyaltak.

Szlovákia ragaszkodik az orosz kőolajvásárlás embargója alóli kivételhez, Sulík szerint ez rendkívül fontos lenne
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Szlovákia azt javasolta a tagállamoknak, hogy az alacsonyabb energiaárak érdekében ideiglenesen kapcsolják ki a kereskedelmi rendszert. Ezt Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára erősítette meg a HNonline-nak. A tárgyalások hétfőn minisztertanácsi szinten zajlottak, Szlovákiát Richard Sulík gazdaságügyi miniszter képviselte.

Galek a lapnak elmondta, a gázhelyzet kapcsán a tagállamoknak két kérdést illetően kellett állást foglalniuk. Az első azokat az intézkedéseket érinti, amelyeket a tagállamok az energiaellátási zavarok veszélyére válaszul vezetnek be. Elsősorban arról kellett beszámolniuk, hogy milyen stádiumban vannak az állami projektjeik, illetve a készleteik.

A második rész azt vizsgálta, hogy miként lehetne erősíteni az EU felkészültségét az ellátási vészhelyzetekre, és milyen intézkedéseket és eszközöket támogatnának az uniós szolidaritás keretében.

„Az első rész keretében bemutattuk az aktuális helyzetünket, tehát a cseppfolyósított földgázt (LNG) és a tárolók aktuális helyzetét. A második részben pedig olyan lehetőségekre összpontosítottunk, mint az Eastring gázvezeték és annak lehetséges támogatása. A másik fontos szempont a kibocsátás-kereskedelem hatásaira való figyelmeztetés volt, amelyek közvetlen hatással vannak a villamosenergia-árakra. És mivel a gáztüzelésű erőművek a legdrágább erőforrások, a gáz is az, ami felfelé nyomja a villamos áram árát. Éppen ezért a miniszter az ETS-rendszer ideiglenes felfüggesztését javasolta annak érdekében, hogy az energiaárak csökkenjenek, ami pozitív hatással lehet más árakra is.

Az uniós olajembargó kapcsán Galek elmondta, Szlovákia jelentősen függ a nehézolajtól. „A Družba olajvezetéknek akkora a kapacitása, hogy a Slovnaft nemcsak Szlovákia, hanem az egész régió, tehát Ausztria és Csehország számára is képes termékeket előállítani. Ugyanakkor nagy mennyiségű üzemanyagot szállítunk Ukrajnába is. Több millió liter benzinről és gázolajról van szó. Ennek a termelésnek a fenntartása tehát rendkívül fontos. Valóban harcolni fogunk bizonyos kivételekért a csővezetéken szállított olaj esetleges szankciói terén."

Nem sokkal később, hétfőn este Richard Sulík gazdaságügyi miniszter is megerősítette, hogy Szlovákia ragaszkodik az orosz olajvásárlás embargója alóli kivételhez, ha új EU-szankciók lépnek életbe Oroszország ellen.

Az Európai Bizottság kihagyhatja Magyarországot és Szlovákiát az orosz olajvásárlásra tervezett embargóból, mivel mindkét EU-tagállam erősen függ annak importjától – közölte a Reuters és a Politico meg nem nevezett uniós diplomáciai tisztviselőkre hivatkozva.

Az EU-ba irányuló olajimport 25%-át Oroszország adja, de ez az arány tagállamonként nagyon eltérő. Míg például Belgiumban az orosz olaj nyolc százalékot tesz ki, Szlovákia 100 százalékban Oroszországtól függ. Szlovákián kívül Magyarország is erősen függ az orosz olajimporttól, és nehezen találnak alternatív megoldásokat.

„Ez egy rendkívül fontos pont számunkra. Nem tudunk ilyen gyorsan alkalmazkodni a könnyebb olajak feldolgozásához. Az orosz nehézolajat a Slovnaftban dolgozzák fel. Az átállás előkészítése több évig tart, ezért mindenképpen ragaszkodom ehhez a kivételhez” – mondta Sulík.

Az Európai Bizottság legkésőbb kedden befejezi az újabb, már hatodik, az ukrajnai háború miatt Oroszország elleni uniós szankciócsomag előkészítését. A tagállamok uniós nagykövetei szerdán találkoznak Brüsszelben, és nemzeti érdekeik szempontjából értékelik az új csomagot.


(HNonline.sk/TASR)