Szlovákia rendelt egy gyógyszert a covid ellen, Trump is hasonlót kapott

2021. április 21. - 07:46 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium még márciusban, Marek Krajčí vezetése alatt rendelt egy olyan gyógyszert a covid ellen, amely arra lehet alkalmas, hogy megakadályozza a vírus szétterjedését az emberi testben - írja a SME.

Szlovákia rendelt egy gyógyszert a covid ellen, Trump is hasonlót kapott
Illusztráció

Az orvosság hasonló bázisú ahhoz, amit Donald Trump korábbi amerikai elnöknek adtak, mikor megfertőződött. Bamlanivimabnak hívják, infúziósan adagolják, és csak szakképzett személy adhatja be.

Olyan páciensek számára ajánlják, akiknél a covid lefolyása mérsékelt vagy közepesen súlyos. Akik mesterséges lélegeztetőgépen vannak, azok számára már nem szabad. A felnőtteken kívül 12 évnél idősebb gyerekek is megkaphatják.

Egyelőre nem regisztrált gyógyszerről van szó, Krajčí azonban ennek alkalmazására is adott kivételt. A gyógyszert vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is, amely egyúttal márciusban olyna ajánlást tett, mely szerint a gyógyszert a regisztrációjáig is alkalmazhatják önállóan de más gyógyszerekkel, például a hasonló elven működő etesevimabbal való kombinációban is.

Áprilisban 5, májusban további 10 ezer csomag ilyen gyógyszer érkezhet Szlovákiába, amiért 12,9 millió eurót fizettünk.

A gyógyszerből már vásárolt Csehország és Németország is. Ún. monoklonális antitestről van szó, az ilyen gyógyszerek pedig meglehetősen drágák.

"Amikor az ember megfertőződött, már hiába adunk neki vakcinát. Arra viszont, hogy úgymond semlegesítsük a vírust, ilyen antitest terápia alkalmas" - magyarázta a SME-nek Miroslava Snopková, a Szlovák Gyógyszerészkamara alelnöke.

Hozzátette, a beadott antitest a vírus egyes részeire csatlakozik, és úgy semlegesíti azt, vagy a sejtek azon részére, ahol a vírus bejutna, így viszont ezt megakadályozza.

A betegség mérsékeltebb lefolyásánál a gyógyszer megakadályozhatja, hogy súlyosabbra forduljon, esetleg az illető lélegeztetőgépre kerüljön. Snopková szerint olyan pácienseken is segíthet, akik rizikósnak számítanak, például a nyugdíjasokon. Azoknak viszont már nem adhatják, akik nem tudnak maguk lélegezni, ugyanis megnő a gyulladásveszély az egész szervezetben.

A cseh egészségügyi minisztérium utasítása szerint leghamarabb három nappal a pozitív teszt után vagy hét nappal a tünetek jelentkezését követően adható be.

(SME)