Szlovákia is számlát nyithat a Gazprombanknál, hogy rubelben fizessen az orosz gázért

2022. április 28. - 13:14 | Belföld

Német, osztrák, magyar és szlovák gázforgalmazók rubelszámlát akarnak nyitni a Gazprombanknál Svájcban, hogy teljesítsék Oroszország gázfizetéssel kapcsolatos igényét, azaz rubelben fizessenek érte – írja a Financial Times információira hivatkozva a Denník N.

A sajtóértesülések szerint az orosz gáz fizetési határidejének közeledtével felerősödtek a tárgyalások az európai ügyfelek és a Gazprom között. A forgalmazók közt vannak a legnagyobb importőrök, az Uniper és az OMV is.

A Bloomberg ügynökség szerdán közölte, hogy tíz európai orosz gázvásárló már nyitott rubelben számlát, közülük négyen a Kreml által megkövetelt módon, azaz orosz valutában fizettek a gázért.

A német Uniper arról tájékoztatott, hogy az Oroszországból érkező gázért fizetendő összegeket euróban kívánja elküldeni az orosz bankban vezetett számlára. Az Uniper az egyike annak az öt európai vállalatnak, amely befektetett az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektjébe.

Az EU eddig szinte egyhangúlag elutasította Vlagyimir Putyin arra vonatkozó követelését, hogy rubelben fizessenek a gázért. Egyes országok azonban annyira függenek az oroszországi szállításoktól, hogy azok leállítása jelentős gazdasági károkat okozna számukra.


(DenníkN)