Szlovákia színes, és ezzel nincs semmi baj

2020. február 24. - 19:50 | Kultúra

Társadalmi feszültség, intolerancia, xenofóbia, szélsőséges eszmék és sztereotípiák. Kifejezések, amelyekkel nap mint nap találkozunk, használjuk őket, de megértjük-e azt, hogy mi minden rejtőzik az egyszerű szavak és fogalmak mögött? Belegondolunk-e abba, hogy van akinek ezek nem csupán kifejezések, hanem a realitás, ami befolyásolja a mindennapjait?

Szlovákia színes, és ezzel nincs semmi baj

A Színes Szlovákia / Szlovákia Színes című projekt egy olyan kezdeményezés, melynek célja a kisebbségi kultúrák közelebb hozása, a társadalmi különbségek elfogadásának elősegítése és az ilyen különbségek pozitív értelmezése. Mi hiszünk abban, hogy a különböző kultúrák és a kisebbségek gazdagítják országunkat. Célunk, hogy közelebb hozzuk a különböző társadalmi csoportokból, háttérből és kultúrából származó embereket, és ennek a többnyelvű eseménynek köszönhetően lehetőségünk legyen megismerni egymást.

Ezennel pedig szeretnénk meghívni minden érdeklődőt a Minorma PT rendezvényére, mely február 26-án Pozsonyban, a KC Dunaj kulturális központban kerül megrendezésre (Nedbal utca 3). Nem csak Szlovákia színes, hanem a programajánlatunk is. 13:00-tól kezdődően ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőket, a szlovákiai kisebbségeket érintő témákban Vladimír Horváth, Peter Vanko és Veres István adnak elő. Orosz dokumentumfilm vetítés a haláltáborok felügyelőinek kiképzéséről. Angol,szlovák és magyar slam poetry és történetmesélés különböző kultúrákból származó performerekkel, feliratokkal majd egy afterparty a legropogósabb melódiákkal. Az, aki pedig ezt szintén többnyelvűen moderálja nem más, mint Lucia Molnár Satinská. Mindez egy napon. Gyertek el, beszélgessünk, vitassuk meg hogyan tehetnénk jobbá a világot és ünnepeljük meg otthonunk sokszínűségét!

Program:

13:00 - Peter Vanko: Hogyan látják a fiatalok a holokausztot? (SK)

14:15 - Veres István: 10 dolog, amit csak a szlovákiai magyarok tudnak (HU-szlovák felirattal)

15:30 - Vladimír Horváth: Romák a (kultúr-) államban (SK)

18:00 - Filmvetítés oroszul: Škola katov (szlovák felirattal)

20:00 - Poetry Slam & storytelling (szlovák, magyar és angol felirattal)

Martin Helcman, Chez Supremo Intoto, Jelena Savic, Hon Chong, György Ádám

22:00 - Balcan & funky beats: DJ Matthew & Dilemma

-para-

Címkék: Színes Szlovákia