Szlovákia támogatja az európai minimálbér bevezetését

2019. július 22. - 12:33 | Belföld

Ján Richter munkaügyi miniszter megerősítette. hogy a szlovák kormány támogatja az európai minimálbér bevezetését. Az elképzelés része a most felálló új Európai Bizottságnak, melynek élén Ursula von der Leyen áll.

Szlovákia támogatja az európai minimálbér bevezetését
Fotó: tasr

A Bizottság új vezetője azt nyilatkozta, tenni kell azért, hogy megérje dolgozni az embereknek. Programjában Leyen megemlíti, minden teljes munkaidőben foglalkoztatott személy olyan minimálbért kell, hogy kapjon, ami méltányos életet garantál. 

Richter elmondta, az ország álláspontja egyértelmű, Szlovákia támogatja ennek bevezetését. Konkrét összegről ugyanakkor még nem beszélnek. 

Ez a uniós bér nem lenne általánosan bevezetve az egész kontinensen. Leyen meemlítette, hogy egy mechanizmust hoznának létre, amelyik tiszteletben tartaná az egyes országok munkaerőpiaci különbségeit. Arról is szó esett például, hogy ezt a minimálbért az adott ország átlagbérének bizonyos százalékában határoznák meg. Konkrétan elhangzott már, hogy ez 60 százalék lesz, amit kiindulási alapként lehet kezelni.

DenníkN