Szlovákia támogatja a menekültekről szóló ENSZ-egyezményt

2018. december 18. - 13:23 | Belföld

Szlovákia támogatta a menekültekről szóló egyezményt a hétfői, New York-i ENSZ-közgyűlésen. A TASR-t Boris Gandel külügyi szóvivő tájékoztatta.

Szlovákia támogatja a menekültekről szóló ENSZ-egyezményt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Gandel elmondta, hogy az ENSZ-közgyűlésen Szlovákia képviselője is részt vett, aki – csakúgy, mint további 180 ország – támogatta a menekültekről szóló egyezményt. Az EU tagországai közül 26 volt a paktum mellett. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az egyezmény jogilag nem kötelező érvényű, az ENSZ országait semmilyen módon és semmire nem kötelezi.

A menekült-paktum azoknak az országoknak nyújt fokozott segítséget, amelyekben a világ 25 millió menekültjének a legnagyobb része él. A paktumot hétfőn elsöprő többséggel szavazták meg, 181:2 arányban. A paktum ellen csak az Egyesült Államok és Magyarország szavazott, a Dominikai Köztársaság, Eritrea és Líbia tartózkodott, néhány ország pedig nem jelent meg a szavazáson.

A menekültekről szóló egyezmény nem azonos a nagy port kavart, migrációról szóló globális ENSZ-egyezménnyel, amelyről szerdán fognak szavazni New Yorkban.

A december 10-i marrákesi konferencián az ENSZ 193 tagországának 85 százaléka a migrációs paktum mellett szavazott. Az Egyesült Államok határozottan a paktum ellen volt, ahogy Szlovákia, Csehország, Ausztria, Magyarország, Lengyelország és Ausztrália is.

TASR

Címkék: menekültek, ENSZ