Szlovákia tett a tisztább levegőért, mégsem perel az Európai Bizottság

Eredményesnek bizonyultak azok a lépések, melyeket az utóbbi hónapokban a környezetvédelmi minisztérium a levegő hatékonyabb védelméért tett.

Szlovákia tett a tisztább levegőért, mégsem perel az Európai Bizottság
Sólymos László (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az Európai Bizottság hat másik államtól eltérően, nem indít pert Szlovákiával szemben az Európai Bíróságon a légszennyezettség miatt. A zöldtárca intenzíven dolgozik az emberi egészség- és a környezetvédelem fontos pillérének számító Levegővédelmi Stratégián. A dokumentum előkészítésében a nyilvánosság is szerepet kap. Június 30-ig bárki bekapcsolódhat a kibocsátáscsökkentésről folyó konzultációba.

 „Ma is csak ismételni tudom magam. A tárca nyitott politikát folytat. Készek vagyunk a konstruktív, tárgyilagos párbeszédre és olyan megoldások keresésére, melyek hozzásegítenek a tisztább, egészségesebb levegőhöz. És ezt tesszük is“ – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Az Európai Bizottság eredetileg kilenc állam – Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Magyarország, Románia, Csehország, Spanyolország és Szlovákia – ellen készült kötelezettségszegési eljárást indítani. A felsorolt tagállamok képviselői januárban részt vettek az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa által összehívott találkozón, ahol bizonyíthatták, hogy további megfelelő lépéseket tesznek a levegőminőség javítása érdekében. Ezeket a lépéseket az EB kiértékelte, és Szlovákia, Csehország és Spanyolország esetében megfelelőnek minősítette.

A tárca a levegőminőség javítását célzó rendszerszintű változásokon dolgozik, például az energiahatékonyság és az elektromobilitás támogatásával, azzal, hogy az önkormányzatok számára lehetővé tette az alacsony kibocsátású zónák kijelölését, és nem utolsósorban a Levegővédelmi Stratégia előkészítésével. A dokumentum nyilvános online konzultációja 2018. április 24-én, a pozsonyi Tiszta Levegő Párbeszéd konferencia idején indult az Európai Bizottság, az érintett minisztériumok és a környezetvédelmi szervezetek képviselőinek jelenlétében.

A kibocsátáscsökkentésre vonatkozó javaslatait június 30-ig bárki elküldheti a környezetvédelmi minisztérium honlapján elérhető online kérdőív kitöltésével. A konzultáció során felmerülő javaslatokat, felvetéseket a Levegővédelmi Stratégia előkészítői értékelik majd, ahogy a 2030-ig szóló Környezetpolitikai Stratégiája kidolgozása során is történt. Akkor mintegy 700 online hozzászólás érkezett.

A Levegővédelmi Stratégiát két dokumentum alkotja – a levegőminőség javítására vonatkozó stratégia és a Nemzeti Kibocsátáscsökkentési Program. A meghatározott célok elérésére vonatkozó intézkedések kidolgozásán több, gazdasági, mezőgazdasági, közlekedési és egészségügyi szakértőkből álló munkacsoport dolgozik, de környezetvédelmi egyesületek és aktivisták is bekapcsolódnak az előkészületekbe. Elsősorban a közlekedés környezetbarátabbá tételére, a zöld tömegközlekedés előmozdítására vagy a háztartási fűtésből származó kibocsátások korlátozására összpontosítanak.

A végleges javaslatot nyilvános meghallgatáson ismertetik. Ha minden a terv szerint zajlik, akkor a környezetvédelmi tárca jövő év elején a kormány elő terjeszti a Levegővédelmi Stratégiát.


(para)