Szlovákia története legnagyobb korrupciós ügyének egyik gyanúsítottja önként átadott a zsaruknak 400 ezer euró kenőpénzt!

2020. augusztus 19. - 14:58 | Belföld

Az Állattenyésztő-ügy Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárni. Most pedig egy gyanúsított ebből 400 ezret átadott a rendőrségnek.

Szlovákia története legnagyobb korrupciós ügyének egyik gyanúsítottja önként átadott a zsaruknak 400 ezer euró kenőpénzt!
Illusztráció

Az Agrárkifizető Ügynökségen hatalmas összegben futnak át EU-s dotációk a gazdáknak, ám ebből a pillanatnyi állás szerint több millió euróra tehető a kenőpénzek összege is. Legalábbis Juraj Kožuch, az ügynökség egyik korábbi igazgatójának megbízatási ideje alatt. Az Állattenyésztő ügyben a gyanúsítottak között szerepel rajta kívül a Smer-közeli Norbert Bödör nyitrai oligarcha, és Martin Kvietik, a Slavia Capital nevű befektető társaság tulajdonosa is, akit az SNS gazdasági háttéremberének tartanak.

A kifizetett kenőpénzek egy része ugyanakkor most visszakerült a rendőrséghez. Az Aktuality.sk információi szerint ugyanis az egyik gyanúsított a keddi nap folyamán önként átadott a hatóságoknak 400 ezer eurót. A portál számára ezt megerősítette Michal Slivka, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője is, azt viszont nem árulta el, kiről van szó.

A portál úgy tudja, Marek Kodadáról, aki egykor a földművelésügyi minisztérium régiófejlesztési és közvetlen kifizetési szekciójának vezetője volt. Kodada az a személy, aki az ügy kirobbanása óta együttműködik a rendőrséggel és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a nyomozás idáig jusson.

Ügyvédje megerősítette az Aktuality számára, hogy valóban ő adta át a pénzt a hatóságoknak.

Ugyancsak Kodada volt az, aki vallomásában rámutatott Kožuchra és Kvietikre. Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke, valamint Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaság embere a rendőrség szerint összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el még az előző kormány ideje alatt.

Az ügynek jelenleg 21 gyanúsítottja van. Bödört pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a rendőrök. A nyomozati irat alapján hozzá vándorolt az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része.

(Aktuality.sk)