"Szlovákia történetének legfontosabb választása előtt állunk"

2019. november 6. - 11:11 | Belföld

Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) európai parlamenti (EP) képviselő és az EP foglalkoztatási és szociális bizottságának elnöke szerint Szlovákia történetének legfontosabb parlamenti választása előtt állunk.

Úgy véli, fennáll a veszélye, hogy tovább fognak erősödni a szélsőséges pártok. A legnagyobb kihívásnak a bizonytalan választók meggyőzését tartja. Elismételte: ha a jövő évi parlamenti választásokon több "karikát" kap, mint 2016-ban, visszatér a szlovák parlamentbe. Megerősítette, hogy az SaS hajlandó csatlakozni a megnemtámadási egyezséghez, melyet eddig a parlamenten kívüli PS/Spolu és a KDH írtak alá.

Ďuriš Nicholsonová szerint egyre fenyegetőbb a szélsőséges pártok jelentette veszély.

"Jelenleg úgy tűnik, hogy a szélsőséges pártok nyerésre állnak, mivel a Smer támogatottsága nem csökken, inkább azt mondhatjuk, hogy stagnál. Az ĽSNS és az, ami Harabin körül formálódik, szerintem továbbra is olyan pártok, amelyekben van potenciál. Nagyon nehéz feladat felelősen hozzáállni ehhez a problémához, úgy, hogy az említett potenciál ne erősödjön" – jelentette ki az EP-képviselő szlovák újságírók előtt Brüsszelben.

Ďuriš Nicholsonová ma már nem lát esélyt az 1998-ashoz hasonló, széles ellenzéki összefogásra, mivel véleménye szerint a választók igényesek, a koalícióba tömörülés inkább elrettentené őket. Másrészről úgy véli, hogy ha az egyes ellenzéki pártok egyedül indulnak a választásokon, fennáll a veszélye, hogy nem mindegyik jut be a parlamentbe.

Az EP-képviselő rámutatott: a demokratikus ellenzékhez tartozó pártok ugyanazért a választóért versengenek. Úgy véli, a tartósan bizonytalan választókra is figyelmet kell fordítani, és elsősorban őket - az összes választó mintegy 40 százalékát - kell meggyőzni.

Ďuriš Nicholsonová megerősítette, hogy az SaS kész csatlakozni az ellenzéki pártok megnemtámadási egyezséghez. "Az SaS abban az esetben szándékozik csatlakozni az egyezséghez, ha az tartalmazni fog egy olyan kitételt, miszerint a szerződő felek a választások után nem lépnek koalícióra a Smer-SD párttal" – jelentette ki a hét elején Richard Sulík, az SaS elnöke. Az egyezséghez várhatóan csatlakozni fog Andrej Kiska volt államfő Az Emberekért (Za ľudí) nevű pártja is.

(TASR)