Szlovákia történetének legnagyobb adócsalását követték el, mégsem büntetnek meg érte senkit

2023. március 29. - 13:45 | Belföld

A szlovákiai Clean Energy Trade vállalat egy nemzetközi bűnszervezet láncszemeként több mint 130 millió euróval rövidítette meg az államot, az elkövetőket viszont sosem büntették meg – írja az Aktuality.

Szlovákia történetének legnagyobb adócsalását követték el, mégsem büntetnek meg érte senkit
Illusztráció (Fotó: TASR)

Amikor tíz évvel ezelőtt feltűnt a színtéren a Clean Energy Trade vállalat, és profitjával egyből a legnyereségesebb vállalatok közé került, sokakban egyből felmerült a csalás gyanúja. A vállalat 2013-ban 158 millió eurós nyereséget ért el, ezzel olyan, több ezer személyt foglalkoztató nagyvállalatok szintjén mozgott, mint a Kia, a Szlovák Gázművek (SPP) vagy a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa).

Viszont a gyanú hamar beigazolódott: a sikeres vállalatból hirtelen a legnagyobb adócsaló lett, a tulajdonosokat pedig, mintha a föld nyelte volna el. A Pénzügyőrség és a rendőrség ugyan elindította a nyomozást, de több mint négy év után az egész zátonyra futott.

A több mint 130 millió eurós adócsalás elkövetőit tehát nem sikerült megbüntetni. Zuzana Hrabovská rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az ügyben külföldi igazságszolgáltató szervek segítségét kérték a szükséges lépések elvégzéséhez. Csakhogy mivel a külföldi szerveknek nem sikerült elvégezni minden intézkedést, beleértve a releváns vállalatok képviselőinek a kihallgatását, a hazai hatóságok megszakították a büntetőeljárást. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia 130 millió eurót vesztett adócsalás útján, és ezért senki sem lesz megbüntetve.

Az Aktuality korábban beszámolt róla, hogy egy buta hiba után derült fény a Clean Energy Trade csalására – a vállalat ugyanis helytelenül tüntette fel egy üzleti partnerének az adatait a számlákon. Amikor az ellenőrök átvizsgálták a dokumentumokat, észrevették, hogy az adószám nem egyezik a brit cég hivatalos megnevezésével. További kutatás során aztán kiderült, hogy a Clean Energy Trade sosem üzletelt a brit vállalattal, így nem is lehettek volna semmilyen számlái tőle.

Később kiderült, hogy a Clean Energy Trade egy sokkal nagyobb csoportnak a része, amelynek tevékenységét az olasz nyomozók is vizsgálták. A csalás lényege a kibocsátási kvótákkal való fiktív tranzakciókra irányult. Ezek feladata az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátásának a csökkentése. Az EU-ban működő ipari vállalatoknak meg kell vásárolniuk ezeket a kibocsátási engedélyeket, amennyiben túllépik a megengedett határértéket, és ezekkel a tőzsdén is kereskednek. A Clean Energy Trade feladata az egész ügyben az volt, hogy eltakarja a pénz és kibocsátási egységek áramlását úgy, hogy a hatóságnak a lehető legnehezebb legyen kibogozni a teljes láncot.

A Clean Energy Trade mögött egy francia személy, bizonyos Jean Pierre Rogué állt, akinek egy olaszországi cégnél, a Tradig Partnersnél is volt részesedése. Épp az olasz vállalat volt az, amely 2010 és 2011 között emissziós kvótákat vásárolt a Clean Energy Trade-től. Az olasz cégen kívül további több tucat európai vállalat alkotja az egész láncolatot.


(Aktuality.sk)