Szlovákia történetének legnagyobb illegális cigarettagyárát leplezték le

Rekordmennyiségű illegális cigarettát talált a vámhatóság.

Szlovákia történetének legnagyobb illegális cigarettagyárát leplezték le
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Illegális cigarettagyárat lepleztek le, másfél millió szál hamis cigarettát foglaltak le a Pénzügyőrség (FS) és a vámhivatal illetéksei a napokban Nagyrőcén (Revúca).

A Pénzügyőrség elnöke, František Imrecze vasárnap délután közölte, egy népszerű cigarettamárka, a Marlboro hamisítványait leplezték le: 

összesen hat tonna dohányt és másfél millió szál hamis cigarettát foglaltak le.

A hamis termékek eladásával csaknem ötmillió eurónyi adóveszteség keletkezett volna, ami Imrecze szerint a dohányáru után 2017-ben befizetett adó összességének megközelítőleg az ötödét teszi ki.

A hamis dohánytermékeket nem a szlovák, hanem a német és a brit piacra szánták, egy szlovák-bolgár bűnbanda csempészte volna külföldre.

A TASR hírügynökség információi szerint péntekről szombatra virradóra közel 70 rendőr vett részt az akcióban. A szlovák rendőrökkel együttműködött az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) és az OLAF is.

A rendőrségi akció során két szlovák állampolgárt vettek őrizetbe, akiket adóval kapcsolatos bűncselekménnyel vádolnak. Amennyiben bűnösségük beigazolódik, 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak – közölte a Pénzügyőrség kriminalisztikai osztályának igazgatója, Ľudovít Makó.

Ľudovít Makó és František Imrecze

Az igazgató hozzátette az illegális cigarettákat egy korábbi gyár épületében állították elő – gondosan ügyelve arra, hogy kellőképp el legyenek zárva a külvilágtól.

A gyártási folyamatban részt vevő 15-20 ember három hónapig dolgozott a gyárban anélkül, hogy elhagyták volna annak területét, majd negyedévente rendszeresen váltották egymást.

A hatóságok illetékesei hangsúlyozták, az illegális cigarettagyár leleplezésével nemcsak jelentős adóveszteséget sikerült megakadályozniuk, hanem több ezer nyugat-európai ember egészségét is sikerült megóvni, a hamis termékek ugyanis egészségre káros, rossz minőségű anyagokat is tartalmazhattak.

Makó hozzátette, a hamisítványok rendkívül hasonlítottak az eredeti csomagolásra, a laikusok számára észrevehetetlen volt a különbség. A csomagoláson hamis QR-kódot tüntettek fel, hamis állami védjeggyel azonban nem látták el.


(TASR/para)