Szlovákia továbbra is tiltja a az ukrán gabonaimportot, az EU viszont megszüntette a tilalmat

2023. szeptember 16. - 07:25 | Belföld

Szlovákia egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat az év végéig - jelentette be pénteken Ódor Lajos megbízott miniszterelnök.

Szlovákia továbbra is tiltja a az ukrán gabonaimportot, az EU viszont megszüntette a tilalmat
Archív felvétel - Cséfalvay Á. András

Az Európai Bizottság pénteken a tilalom megszüntetéséről döntött, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a brüsszeli döntést követően azonnal jelezte, hogy saját hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabonaexportot sújtó tilalmat.

Az EU májusban engedélyezte Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Románia és Szlovákia számára, hogy kitiltsa a hazai piacról az ukrán gabonát, kukoricát, repcét és napraforgót, azzal a feltétellel, hogy engedélyezik a transzfert. Az engedély szeptember 15-én jár le.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az Európai Bizottság döntését. kijelentette: ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, "Ukrajna civilizáltan fog válaszolni". Kijev kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért.

A brüsszeli döntésre reagálva Zelenszkij üdvözölte "a szabadkereskedelem szabályainak tiszteletben tartását".

"Most az a fontos, hogy az európai egység kétoldalú szinten is működjék. Szomszédaink így támogatják Ukrajnát a háború idején" - írta az ukrán elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, miután tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

(MTI)