Szlovákia újabb rendőröket küldött a szerb-magyar határra – Mikulec és Hamran is elkísérte őket

2023. január 9. - 12:26 | Belföld

Szlovákia további 38 rendőrt küldött a magyar-szerb határra. Az új csapat a régit váltja a schengeni határ külső részén végzett védelemben, ami az illegális bevándorlás ellen irányul.

Szlovákia újabb rendőröket küldött a szerb-magyar határra – Mikulec és Hamran is elkísérte őket
Fotó: TASR - Pavel Neubauer

A 38 rendőr a tervek szerint február végéig teljesít majd szolgálatot a magyar-szerb határon. Hétfőn Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter és Hamran István országos rendőrfőkapitány is elkísérte őket.

„Továbbra is él a meggyőződés, hogy a schengeni határ külső részének védelme sokkal hatékonyabb intézkedés, mint, hogy ellenőrzéseket vezessenek be a belső határokon, az Európai Unión belül” – jelentette ki Mikulec, majd hozzátette: ezt a hozzáállást az EU szerveinek is kommunikálja.

A belügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy az illegális bevándorlás témája a közelgő svédországi csúcstalálkozón is terítékre kerül. Mint közölte: Szlovákia decemberben 30 rendőrt küldött a Frontex romániai és szerbiai műveleteibe is.

Hamran István országos rendőrfőkapitány nagyra értékelte az első kontingens részeként Magyarországon szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját. „Beigazolódik, hogy ha a schengeni határ külső részét komolyan őrzik, lényegesen kevesebb problémánk van a belső téren, a belső határokon” – mondta Hamran. A sikeres rendőri létszámbővítés esetén kilátásba helyezte újabb rendőrök szabaddá tételének lehetőségét.


TASR/para