Szlovákia újkori történetének legnagyobb illegális cigigyárát kapcsolták le Losoncon

2021. február 17. - 09:09 | Régió

A Fekete párduc fedőnevű akció keretén belül elképesztő mennyiségű cigarettát és dohányt foglalt le a Pénzügyi Hatóság Losoncon a múlt héten.

Szlovákia újkori történetének legnagyobb illegális cigigyárát kapcsolták le Losoncon
Helyszíni felvételek - További felvételekért kattints! (Fotók: TASR)

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az üggyel kapcsolatban 18 személyt vettek őrizetbe, közülük 16-an külföldiek, ukrán állampolgárok. Mindegyiküket a helyszínen fogták el, a bíróság pedig a szökés, a nyomozás akadályozása és további bűncselekmények elkövetésének veszélye miatt vizsgálati fogságba helyezte őket.

A Pénzügyi Hatóság kedden tájékoztatott az akció részleteiről.

Eszerint 24 568 400 szál cigarettát és 44,3 tonna dohányt foglaltak le az illegálisan működő üzemben. Amennyiben forgalomba került volna ez a mennyiség, az államnak 6 millió eurós hiánya keletkezett volna az áfán keresztül.

Lefoglaltak különböző berendezéseket, melyek a cigaretta gyártására és a dohány feldolgozására szolgáltak, továbbá gépjárműveket, iratokat és számítástechnikai eszközöket.

A Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának emberei több héten keresztül készítették elő az akciót. Jiří Žežulka, a Pénzügyi Hatóság elnöke összehasonlításképp elárulta, hogy a lefoglalt mennyiség az elmúlt három évben lefoglalt illegális cigaretta harmada, és hatszor annyi, mint amennyit tavaly foglaltak le.

(Noviny.sk)