A Szlovákiába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk

2021. április 16. - 17:51 | Belföld

Hétfőn (április 19.) reggel 6 órától karanténba kell vonulniuk azoknak a Szlovákiába érkező beoltott személyeknek is, akik az elmúlt 14 napban kizárólag az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban vagy az Egyesült Királyságban tartózkodtak. Ez az intézkedés azokat is érinti, akik már átestek a COVID-19 betegségen. Ha azonban negatív eredménnyel zárul az RT-PCR tesztjük, elhagyhatják a karantént.

A Szlovákiába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Erről Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget pénteken. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal korábban arról tájékoztatott, hogy ezeknek a személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal közleménye értelmében az otthon, vagy a kijelölt szálláshelyen abszolvált karantén (tünetmentesség esetén) 14 nap elteltével, vagy a negatív RT-PCR teszt kézbesítése után ér véget.

„Ez a teszt bármikor elvégezhető, nem kell nyolc napot várni a külföldről való hazatérés után”

– hangsúlyozta Račková.

A tíz év alatti gyerekek karanténkötelezettsége tünetmentesség esetén ugyanakkor ér véget, amikor a velük egy háztartásban élő felnőtteké is.

Azoknak a Szlovákiába érkező beoltott személyeknek, akik az elmúlt 14 napban kizárólag az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izlandon, Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban vagy az Egyesült Királyságban tartózkodtak, igazolást kell felmutatniuk arról, hogy az mRNA védőoltás (Moderna, Pfizer/BioNTech) második adagjának beadása óta eltelt több mint 14 nap, illetve az AstraZeneca vakcina első adagjának beadása óta eltelt több mint négy hét. További alternatívák, hogy a Szlovákiába érkező személy az elmúlt 180 napban átesett a COVID-19 betegségen, vagy átesett a COVID-19 betegségen, és 180 napon belül megkapta a védőoltást, és az első adag beadása óta eltelt legalább 14 nap. Ezeket a körülményeket is igazolni kell.

Ezeknek az embereknek is regisztrálniuk kell az országba való belépésükkor a http://korona.gov.sk/ehranica weboldalon. Emellett rendelkezniük kell 48 óránál nem régebbi negatív antigén, vagy 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszttel.

TASR

Címkék: karantén