Szlovákiába is jön a pirula, ami hatásos lehet a koronavírus szaporodása ellen

2021. november 29. - 15:47 | Belföld

Az év végére Szlovákiába is megérkezhet a Molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszer, ami hatékony kezelési módszer lehet a koronavírus ellen.

Szlovákiába is jön a pirula, ami hatásos lehet a koronavírus szaporodása ellen
Fotó: Pixabay - illusztráció

A Molnupiravir megakadályozza a koronavírus elszaporodását a páciens szervezetében. Egyelőre azonban nem számíthatunk nagy mennyiségre belőle: az elkövetkező hónapokban 70 ezer adag érkezik Szlovákiába.

A kezelés ez a fajtája azonban egyelőre nem oldja meg a túlzsúfolt kórházak aktuális problémáját. Az eddigi leghatásosabb gyógymód a koronavírus ellen a monoklális ellenanyag-terápia. Ezt kizárólag kórházban adják a pácienseknek infúzióban. Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője a noviny.sk-nak elmondta, eddig összesen 4800 esetben alkalmazták a monoklinális antitest-terápiát, jelenleg 43 kórházban áll rendelkezésre.

A Molnupiravir szájon át szedhető készítmény. Míg a monoklinális ellenanyagokat akkor alkalmazzák, amikor a vírus még nem támadta meg a sejteket, a vírusellenes gyógyszer megakadályozza a vírus elszaporodását a szervezetben.

Alena Koščálová infektológus a lapnak elmondta, a Molnupiravir megközelítőleg 59 százalékkal csökkenti a fertőzés súlyos lefolyásának, illetve az elhalálozásnak az esélyét. Előnye az antitestterápiával szemben az, hogy a gyógyszert a kezelőorvos is felírhatja a páciensnek, aki otthon is szedheti.

Ondrej Sukeľ, a szlovák orvoskamara elnöke hozzátette, a gyógyszert elsősorban az influenza kezelésére fejlesztették ki, az adatok azonban azt mutatják, hogy hatékony lehet a coviddal küzdő páciensek esetében is.

A szakértők ennek ellenére hangsúlyozzák, továbbra is az oltás a leghatékonyabb fegyver a koronavírus ellen. „Ne hasonlítsuk össze a gyógyszert egy vakcinával, utóbbi hatékonysága ugyanis sokkal magasabb” – húzta alá Koščálová.


(noviny.sk)