Szlovákiába jött a kínai külügyminiszter, Čaputovától megkapta a magáét

2019. július 10. - 14:31 | Belföld

A kínai külügyminiszter, Wang Yi arról jött tárgyalni Szlovákiába, hogy a V4-ek keretén belül mi is csatlakoznánk az új selyemút projekthez.

Szlovákiába jött a kínai külügyminiszter, Čaputovától megkapta  a magáét
Wang Yi és Zuzana Čaputová (Fotó: SITA)

Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől viszont kemény kritikát kapott, ami az emberi jogok gyakori kínai megsértését illeti.

"Az Európai Unió álláspontjával összhangban nyilatkoztam, hogy nyugtalanítóan romlik a helyzet az emberi jogok védelme területén, főleg a jogászok és emberjogi aktivisták őrizetbe vétele, illetve a nemzetiségi és vallási kisebbségek helyzete miatt" - fejtette ki álláspontját Čaputová a Facebookon. Az államfő megemlítette a bársonyos forradalom 30. évfordulóját, illetve a berlini fal lebontásának évfordulóját.

Mindez meglehetősen éles kritikának számít, ugyanis az EU tagországai az utóbbi időben visszafogottabbak Kína belügyeinek kommentálásával kapcsolatban.

Čaputová szerint Szlovákia és Kína közös célja kell legyen a két ország kapcsolatainak további fejlesztése a kölcsönös tisztelet és párbeszéd mentén, és mindezt azon értékek szellemében, melyeket Szlovákia az EU tagjaként magáénak vall.

Az elnök és a külügyminiszter beszéltek a klímaváltozásról is, és Čaputová értékelte, ahogy Kína az utóbbi időben az emisszió csökkentéséhez áll.

(Denník N)