Szlovákiába látogat Putyin

2019. június 6. - 18:31 | Belföld

Peter Pellegrini szlovák kormányfő csütörtökön meghívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt a szlovák nemzeti felkelés (sznf) 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, melyre Besztercebányán kerül sor. Putyinnal Szentpéterváron, a Konstantin palotában találkoztak.

Szlovákiába látogat Putyin
AP Photo

„Nagyon örülünk, hogy abban az évben találkozunk, amikor a sznf 75. évfordulóját ünnepeljük. Nagy örömmel fogadnánk az Oroszországi Föderáció legfőbb képviselőit, és megtiszteltetés lenne, ha az országot közvetlenül ön képviselné” – mondta Pellegrini Putyinnak a tárgyalás kezdetén.

„Örülünk, hogy megvitathatjuk önnel a kölcsönös kapcsolatokat érintő legfontosabb kérdéseket. Az állampolgárainkat barátságok és szoros kapcsolatok kötik össze, melyek még a múltban köttettek. Az elődeink együtt harcoltak a fasizmus ellen. Szlovákia nem írja át a történelmet, becsüljük és nem vonjuk kétségbe a Vörös Hadseregnek az országunk felszabadításában betöltött szerepét a második világháború idején” – hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.

Hozzátette: gyümölcsöző tárgyalásokat folytattak az orosz kormányfővel és a miniszterekkel, melyeken a kereskedelmi forgalom növekedése, valamint az energetika területére kiterjedő tisztességes együttműködés is szóba került. Pellegrini egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy Oroszországból Szlovákiába és Szlovákiából Oroszországba is egyre több turista érkezik, illetve hogy a szlovákok egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az orosz nyelv iránt.

Putyin örömmel fogadta Szentpéterváron a Pellegrini vezette szlovák delegációt. „Országaink között hagyományosan jó és baráti a viszony, amely a gazdasági kapcsolatokban is tükröződik” – jelentette ki a Kreml ura. Putyin egyben értékelte a szlovák-orosz kormánybizottság munkáját, amely legközelebb Szocsiban ül össze. Az orosz elnök gazdasági téren fontos partnernek nevezte Szlovákiát.

Pellegrini hivatalos oroszországi látogatása péntekig tart. Pénteken Putyin, Hszi Csin-ping kínai elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár mellett a szlovák miniszterelnök is felszólal a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, melynek fő témája a fenntartható fejlődés lesz.

TASR