Szlovákiában 440 millió betétdíjas fémdobozt és flakont gyűjtöttek össze

2022. augusztus 17. - 17:12 | Belföld

Szlovákiában az év elejétől kezdve csaknem 440 millió betétdíjas italos fémdobozt és flakont gyűjtöttek össze. A műanyag flakonok és fémdobozok mennyisége jelentősen csökkent a hulladék szeparált gyűjtésére szolgáló konténerekben. Ez a Natur-Pack gyártói felelősségvállalási szervezet (OZV) friss elemzéséből derül ki. A TASR-t Lucia Morvai, a Betétdíjrendszer-kezelő Társaság kommunikációs igazgatója tájékoztatta.

Szlovákiában 440 millió betétdíjas fémdobozt és flakont gyűjtöttek össze
Illusztrációs felvétel (TASR)

A szeparált hulladékgyűjtésre szolgáló sárga konténerekben jelentősen csökkent a műanyag flakonok mennyisége. Marek Brinzík, a Natur-Pack OZV munkatársa szerint a hulladék tömege szempontjából ez 85,4 százalékos csökkenést jelent, a köbtartalom szempontjából pedig még nagyobb csökkenést tapasztalhatunk. „Míg 2021-ben a műanyag flakonok átlagban a műanyaghulladék 30,4 százalékát tették ki, addig 2022 első feléig ez az érték 4,15 százalékra esett vissza, ami 86,3 százalékos csökkenést jelent” – közölte azt is hozzátéve, hogy az italos fémdobozok esetében is hasonló csökkenést tapasztaltak.

„A legújabb adatok és elemzések alapján azt látjuk, hogy a betétdíjas rendszer rövid időn belül megtalálta a támogatóit” – jegyezte meg Morvai.

A betétdíjas rendszer célja, hogy 2025-ig az eladott italos dobozok 90 százalékát újrahasznosíthassák, azaz újabb flakonokat és fémdobozokat gyárthassanak belőlük.

Szlovákiában jelenleg 2771 visszaváltóhely van. A betétdíjas rendszer január 1-jétől működik. Minden egyhasználatos italos fémdobozt és műanyag flakont visszaváltanak 0,1 litertől 3 literig. Kivételt csak a tejes- és sziruposflakonok, valamint a tömény szeszes italok flakonjai képeznek. Júniusban lejárt az átmeneti időszak, és július 1-től az italokat már csak visszaváltható csomagolásban árulhatják.

TASR