Szlovákiában 615 ezer embert fenyeget a szegénység

2021. július 28. - 14:14 | Belföld

A Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy Szlovákiában a tavalyi évben 615 ezer embert, vagyis a lakosság 11,4 %-át fenyegette a jövedelmi szegénység.

Szlovákiában 615 ezer embert fenyeget a szegénység
Fotó: TASR - illusztráció

Lenka Buchláková, a finGO.sk elemzője úgy becsüli, hogy a koronavírus-járvány miatt további 20-25 ezer ember kerülhet azok közé, akik a jövedelmi szegénység határán vannak.

Az analitikus szerint a legfőbb probléma, hogy az állami támogatás sem segít a rászorulókon, mivel a kiadásaik ugyanolyan jelentős mértékben nőnek, mint a bevételeik.

"Az utóbbi tíz évben a háztartások tiszta bevételei a harmadával nőttek, ugyanakkor szinte ugyanilyen mértékben növekedtek a kiadásaik is"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Buchláková, aki szerint pontosan ez az oka annak is, hogy Szlovákiában nagyon magas azon lakosok aránya, akik az anyagi depriváció kategóriájába esnek. Ez azt jelenti, hogy a lakosok jelentős hányadának életkörülményeit jelentősen korlátozzák bevételeik, a fizetési hátralékok, a váratlan kiadások fedezetének hiánya, és ezek miatt az élet bizonyos területein kénytelenek nélkülözni.

A 2010-es pénzügyi krízis után a szegénység határára kerülők száma jelentősen megnőtt. Ezt az elbocsátások, a gazdaság hanyatlása okozta, a munkanélküliség történelmi csúcsot ért el. A jelenlegi válság inkább a közegészségügyet érinti, a koronakrízus azonba szintén növeli a munkanélküliséget, és csökkenti az életszínvonalat - csak egyelőre enyhébb mértékben.

"Kevesebb ember sodródott a szegénység határára, viszont egyelőre kérdéses, hogy a járvány milyen hosszútávú hatásokkal bír majd, és még az sem világos, hogy milyen mértékben befolyásolja a gazdaságot a harmadik hullám"

- mondta a finGO.sk elemzője.

Lenka Buchláková azt tartja a legnagyobb problémának, hogy az állami támogatás nem húzza ki a szegénységből azokat, akik oda sodródtak. Komoly szakmai felmérések azt mutatják, hogy azok közül, akik szociális segélyt és jutattásokat kapnak, csupán az emberek harmada kerül ki a szegénységből, kétharmaduk pedig rászoruló marad.

(TASR/parameter)

Címkék: gazdaság, szegénység