Szlovákiában az emberek közel 90 százaléka nemi erőszaknak tartja a beleegyezés nélküli szexet

2022. június 18. - 16:33 | Belföld

Az emberek 89 százaléka beleegyezés nélküli szexet nemi erőszaknak tartja.

Szlovákiában az emberek közel 90 százaléka nemi erőszaknak tartja a beleegyezés nélküli szexet
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A válaszadók azonos százaléka gondolja úgy, hogy ennek bűncselekménynek kell lennie. Ez a Focus for Amnesty International Slovakia májusi felméréséből következik. Erről a Daniela Mužíková, az Amnesty munkatársa tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

"Reprezentatív felmérésünk eredményei rávilágítanak a szlovákiai közvélemény véleményére az emberek szexuális erőszakkal és nemi erőszakkal szembeni védelmével kapcsolatos egyes kiválasztott területekről. Jó jelzésnek tartjuk ezeket, amelyeket pozitív jogszabályi és gyakorlati változásokban kell lefordítani"

- kommentálta felmérést az Amnesty International Slovakiatól Rado Sloboda.

A válaszadók 98 százaléka helytelennek tartja partnerének szexuális kapcsolatra való kényszerítését. Abban azonban nem értenek egyet, hogy a partner szexuális kapcsolatra kényszerítése törvnytelen-e. A válaszadók kétötöde (41 százalék) gondolja úgy, hogy törvénytelennek, több mint egyharmaduk pedig már törvénytelennek tartja (37 százalék). A válaszadók további 20 százaléka úgy gondolja, hogy ilyesmit nem szabadna bűncseleményként kezelni. A megkérdezettek 2 százaléka úgy véli, hogy partnerének szexuális kapcsolatra való kényszerítése nem ütközik törvénybe.

A válaszadók 86 százaléka szerint az életkornak megfelelő párkapcsolati és szexuális nevelésnek az általános és középiskolai oktatás részét kell képeznie. A legtöbben egyetértenek azzal is, hogy a szexuális erőszak eseteit ritkábban jelentik, mint amennyi valójában történik. A válaszadók 85 százaléka gondolja így.

A felmérést online kérdőív segítségével 1004, 18 és 65 év közötti válaszadóból álló reprezentatív mintán végezték május 5. és 11. közötti időszakban.

TASR/para

Címkék: nemi erőszak