Szlovákiában az olasz maffia – pénzhamisítás volt a céljuk!

2015. november 7. - 13:27 | Belföld

A hírek szerint az olasz hamisító hálózat hatalmas mennyiségű pénznyomtatásra szánt papírral és hiteles grafikai eszközökkel rendelkezett.

Szlovákiában az olasz maffia – pénzhamisítás volt a céljuk!
Fotó: Cas/pz sr

A pénz, amelyet Csehországban akartak nyomtatni, majd Szlovákiában finalizálni, megkülönbözhetetlen lett volna az igazi euróbankóktól. A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) nyomozója szerint az olasz hamisító hálózat múlt héten biztosította be a nyomtatásra szánt papírokat.

„A Szlovák Nemzeti Bank megerősítette, hogy a papírok eredetiek, melyeket 2007-ben gyártottak Olaszországban” – tájékoztatott a NAKA nyomozója. A múltban pont az Appennini-félszigeten tűnt el egy kamion, mely pénznyomtatásra szánt papírokat szállított.

Ha a hamisítóknak bejött volna a tervük, az egész világot elárasztották volna az általuk nyomtatott pénzzel, amelyet meg sem lehetett volna különböztetni a valóditól.

Az első fázisban félmilliárd 20 és 50 eurós bankót nyomtattak volna. A NAKA nyomozói a múlt évben már négy férfit megvádoltak. Egyikük, Sergio Giovanni G. egy szicíliai maffiózó, aki kapcsolatban áll a Cosa Nostra nevű maffiacsoporttal.

A pénzt, amelyet Szingapúr és Ukrajna között osztottak volna el, Szlovákiában tárolták volna. Múlt héten Bolognában letartóztatták a hamisító csoport egy tagját, aki a grafikáért volt felelős. Peppino R. a calabriai ágú ´Ndrangheta nevű maffiacsoport egy nevesebb tagja, aki kiadatási őrizetben van. Szlovákiában 20 évre is rács mögé kerülhet.

Cas.sk/para

Címkék: maffia, hamisitás