Szlovákiában az utóbbi öt évben a második legmagasabb volt a bevételek növekedése

2015. október 26. - 19:49 | Belföld

Annak ellenére, hogy Szlovákiában a tiszta bevételek messze nem közelítik meg az Európai Unió átlagát, az utóbbi öt évben Szlovákiában a második legmagasabb volt a bevételek növekedése Lengyelország után az EU-n belül. A szlovákiaiak bevétele a negyedével növekedett meg, tehát átlagban 4,5 százalékkal évente. 

„A bérek emelkedése mellett ehhez hozzájárult a munkanélküliség csökkenése is, mikor csökkent a szociális ellátást igénylők száma“ – magyarázzák az elemzők. Az EU-ban az utóbbi öt évben átlagban 7 százalékkal növekedett az emberek medián jövedelme. Mérsékelt átlag feletti tiszta bevétel-emelkedést jegyeztek fel Csehországban is.

Ellenkezőleg néhány országban azonban nem egyszer csökkentek a bevételek. A legmagasabb csökkenést Görögországban jegyezték fel, ahol az elmúlt öt év alatt megközelítőleg a harmadával csökkent az emberek bevétele. További csökkenés sújtotta Ciprust, Izlandot, Spanyolországot, Szlovéniát és Hollandiát is.

A felmérés szerint a Norvégiában élőknek van a legmagasabb bevételeik, ahol a lakosok fele havonta 3576 eurót keres. A sorban következik Svájc, Luxemburg, Dánia, Svédország és Finnország, de átlag feletti bevételek vannak Ausztriában is. Az EU-ban élők felének legalább 1449 euró a havi bevétele, a legalacsonyabb bevételek Európa középső és keleti régióiban találhatók.

Európa közép és keleti országai közül Szlovéniában a legmagasabb a havi bevétel (legalább 992 euró). Csehországban ez 635 eurónak, míg Szlovákiában 567 eurónak felel meg.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magasabb bevételekkel rendelkező országok lakosai több mindenre tudják elkölteni pénzüket, ugyanis ezekben az országokban jóval magasabb is az árszint.

TASR/para

Címkék: bevétel, emelkedés