Szlovákiában csökken az esély elszegényedésre

2019. július 3. - 16:45

Szlovákiában csökkenő tendenciát mutat az elszegényedés, illetve a társadalmi kirekesztődés kockázata. Peter Pellegrini (Smer-SD) kabinetje szerdai ülésén tudomásul vette a munkaügyi minisztérium által benyújtott, a lakosság szociális helyzetéről szóló, 2018-ra vonatkozó jelentést.

Szlovákiában csökken az esély elszegényedésre
Illusztráció

Az EU SILC felmérése szerint 2017-ben megközelítőleg 856 200 szlovákiai lakost fenyegetett az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata, ami a lakosság 16,3%-ának felel meg. Az előző évhez képest ez az arány 1,8 százalékkal csökkent. Az EU SILC 2017 eredménye szerint Szlovákiában a szegénységi kockázati ráta nem éri el az európai uniós átlagot.

A kormány eredeti terve az volt, hogy 2020-ig legalább 170 000 embert szabadítanak meg a szegénység fenyegetésétől. Ehhez képest tíz év alatt 255 000 embert sikerült kiemelni a rizikós kategóriából, így a munkaügyi minisztérium szerint a nemzeti célkitűzést 150 százalékra teljesítették, elsősorban a foglalkoztatási, szociális és gazdasági politika terén hozott intézkedéseknek köszönhetően.

A tárca tájékoztatása szerint az elszegényedés, illetve a társadalmi kirekesztődés kockázatának leginkább az egyszülős, többgyermekes családok, a háromnál több gyermeket nevelő szülők és a 65 évnél fiatalabb egyének vannak kitéve. Az életkor szempontjából a 17 éves fiatalok esetében a legnagyobb az elszegényedés kockázata.

A tárca rámutatott: az EU tagállamait összehasonlítva az SZK azon országok közé sorolható, ahol a legalacsonyabb a szegénységi kockázati ráta – 12,4 százalék. Erre az alacsony jövedelmi egyenlőtlenség is hatással van.

(TASR)