Szlovákiában is dexametazonnal fogják kezelni a Covid-19-ben szenvedő betegeket

2020. szeptember 25. - 20:29 | Belföld

A szlovákiai betegek számára is elérhető lesz a Dexametazon-kezelés, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánl a COVID-19-ben szenvedő, súlyos állapotban lévő betegek számára. Ezt Marjan Vrbnjak, a Krja Slovensko ügyvezető igazgatója megerősítette a TASR-nek, és hozzátette, az összes szükséges eljárást legkésőbb 2021. januárjáig-februárjáig lefolytatják.

Szlovákiában is dexametazonnal fogják kezelni a Covid-19-ben szenvedő betegeket
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az igazgató közölte, a gyógyszer már a szlovák piacon van. „Jelenleg zajlik a szer jóváhagyása a COVID-19 kezelésére. Miután az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) jóváhagyja, a kezelés hivatalosan is elérhető lesz a szlovákiai betegek számára" - mondta Vrbnjak.

Az EMA olyan felnőttek és 12 évesnél idősebb fiatalok kezelésére javasolta a dexametazon alkalmazását, akik lélegeztetőgépre szorulnak. A gyógyszer beadható szájon át vagy infúzió formájában. A dexametazon alkalmazását még nem hagyta jóvá az Európai Bizottság, amely általában a Gyógyszerügynökség ajánlásai alapján dönt.

Júniusban brit kutatók bebizonyították, hogy a dexametazon a hagyományos kezeléssel vagy a placebóval összehasonlítva harmadával csökkentette a halálozást a COVID-19-ben szenvedő, súlyos állapotban lévő betegek körében. Nem sokkal később a brit kormány jóváhagyta a gyógyszer kórházi alkalmazását.

A szlovákiai orvosoknak is van tapasztalatuk a szerrel. Jó eredménnyel használták a Pozsonyi Egyetemi Kórház fertőzőosztályán, ahol a legtöbb koronavírus-fertőzöttet kezelték a járvány első hulláma alatt.

„A dexametazon kortikoszteroid tartalmú szer, amely több, az EU-ban és Szlovákiában forgalmazott gyógyszerben is megtalálható, és évtizedek óta használják" - közölte az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal. Gyulladásos betegségek, valamint allergia és autoimmun betegségek kezelésére használják. Onkológiai betegeknél hányáscsillapításra alkalmazzák más gyógyszerekkel együtt. „A dexametazont a COVID-19-ben szenvedő betegek kezelésében vizsgálták, mivel csökkentheti a gyulladásos reakciót, ami fontos szerepet játszik egyes pácienseknél a betegség lefolyásában" - magyarázta az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal.


(TASR)