Szlovákiában drágább az élelmiszer, mint három szomszédunknál!

2016. július 27. - 16:18 | Belföld

A V4-es tagországok közül Szlovákiában a a legdrágább az élelmiszer.

Szlovákiában drágább az élelmiszer, mint három szomszédunknál!
Fotó: TASR

A Poštová banka elemzése szerint a szlovákiai élelmiszerárak az alacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban. Ha egy meghatározott fogyasztói kosarat veszünk, akkor csak hét tagországban olcsóbb a miénknél, Ugyanakkor a hét ország közt van a három másik V4-es, Magyarország, Csehország és Lengyelország is.

Csehországban és Magyarországon az élelmiszer mintegy 10%-kal is olcsóbb a miénknél, Lengyelországban pedig egyenesen 30%-kal.

"Valószínű tehát, hogy a határ menti régiókban élőknek megéri átmenniük a szomszédba" - szögezik le az elemzők.

Ilyen esetben ugyanakkor figyelembe kell venni az útiköltséget és a valutaátváltási árfolyamokat. Mindhárom említett szomszédéunknál ugyanis saját valuta van érvényben.

Az elemzésből kiderül, hogy a az élelmiszertípusok közül Lengyelországban az olajok és zsírok kategóriájában a legjelentősebb a különbség: 43%. Kevesebbet fizetnek az emberek a kenyérért, a pékáruért, a halért, tejért, sajtokért és a tojásért is. Magyarországon leginkább az alkoholmentes italok, a hús és a hal, míg Csehországban a tej és tejtermékek, olajok, zsírok, gyümölcsök és zöldségek.

A szlovákiai élelmiszeráraknál alacsonyabbak a romániaiak és bulgáriaiak is. Előbbi esetében 28%-kal, míg utóbbi esetben valamivel több mint az ötödével.

Horvátországban csak egy picivel, 3%-kal magasabbak az élelmiszerárak, az elemzők szerint azonban ez összességében nem biztos, hogy igaz az üdülőhelyekre. Mérsékelten, 4-8%-kal drágább az élelmiszer például Spanyolországban, Portugáliában és Szlovéniában. Görögországban már 16%-os, Olaszországban és Franciaországban pedig mintegy csaknem 25%-os a különbség.

Az EU-s átlag 13%-kal, az eurózóna átlaga pedig 17%-kal magasabb a szlovákiainál. Jócskán rá kell fizetnünk az élelmiszerre például Dániában (63%) és Svédországban (40%), de kb. 33%-kal többe kerül az élelmiszer Ausztriában, Finnországban, Írországban és Luxemburgban is.

(TASR/para)