Szlovákiában egyelőre nem igazolták az omikron variáns jelenlétét

2021. november 29. - 14:42 | Belföld

A Szlovákiában vett mintákból egyelőre nem mutatták ki az új koronavírus legújabb variánsát, az omikront. A TASR hírügynökséget Daša Račková, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal szóvivője tájékoztatta hétfőn.

Szlovákiában egyelőre nem igazolták az omikron variáns jelenlétét
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A hivatal közleménye szerint minden olyan személytől származó pozitív mintát szekvenálnak, akik regisztráltak az eHranica nyilvántartásba. A szekvenálás során előnyben részesítik azoknak az utasoknak a mintáit, akik potenciálisan kockázatos országokból tértek haza.

A laboratóriumi vizsgálatok folytatódnak. Amennyiben igazolják valamelyik mintában az omikron variáns jelenlétét, az ÚVZ azonnal tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Az ÚVZ korábban felszólította azokat, akik az elmúlt 14 napban a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában, Namíbiában, Lesothóban, Szváziföldön, Mozambikban, Zimbabwéban, Izraelben, Hongkongban vagy a Seychelle-szigeteken jártak, hogy sürgősen vegyék fel a kapcsolatot az illetékes hatósággal az omikron@uvzsr.sk e-mail-címen. A levélben fel kell tüntetni a külföldről hazatérő személy teljes nevét, telefonszámát és azt a járást, ahol jelenleg tartózkodik. Az illetékes regionális közegészségügyi hivatal felveszi a kapcsolatot a jelentkezőkkel, és meghatározza a további lépéseket. Az ÚVZ arra kéri az embereket, hogy vegyék komolyan a felhívást, és ne ignorálják azt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken kiadott közleményében az újonnan felfedezett B.1.1.529 jelzésű, ún. omikron variánst olyan vírusváltozatnak nevezte, amely "aggodalomra ad okot". Nem kizárt, hogy az omikron fertőzőbb a globálisan elterjedt delta variánsnál is.


(TASR)