Szlovákiában hivatalosan eddig több mint 12 ezren haltak meg a koronavírus miatt, de az elemzők 17 ezer áldozatról beszélnek

2021. május 28. - 10:32 | Belföld

A koronavírus-járvány második hulláma lecsengőben van, de rengeteg áldozatot és sok kimerült orvost hagyott maga után. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a második hullám során 17 ezerre növekedett a koronavírussal összefüggésbe hozható többlethalálozás.

Szlovákiában hivatalosan eddig több mint 12 ezren haltak meg a koronavírus miatt, de az elemzők 17 ezer áldozatról beszélnek
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az országonként jelentett járvány miatti halálesetek számával óvatosan kell bánni, mert az adatok alig hasonlíthatók össze. Főleg amiatt, mert különbözőképpen tartják nyilván a Covid áldozatait. Érdemesebb a többlethalálozást figyelni, azaz hogy mennyivel többen halnak meg egy évben az átlagos halálozási adathoz képest.

Szlovákiában a legkritikusabb időszak február végére és főleg március elejére esett, amikor 4 ezernél is több beteget ápoltak a kórházakban, és több mint 360 pácienst kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Összehasonlításképpen: jelenleg 514-en vannak kórházban. A betegek azonban nem oszlanak el egyenletesen az ország egész területén. Május 25-én a legtöbb beteg a čadcai kórházában volt, ahol 30 páciens szorult ápolásra. Eperjesen, Nagymihályban, Trencsénben, Kassán, Érsekújvárban és Zsolnán is sokan vannak még, a többi egészségügyi intézményben azonban 20-nál kevesebb koronavírusost kezelnek.

A kórházaink leterheltségét jelzi, hogy a járvánnyal összefüggésben eddig összesen 60 ezer ember került kórházba, ami Szlovákia lakosságának több mint egy százaléka. Jelenleg is naponta 30-50 embert szállítanak be rossz állapotban. Júniusban is naponta 15-25 új páciensre lehet számítani, és úgy vélik a szakemberek, hogy közülük naponta legfeljebb öten halnak meg.

A számítások szerint májusban a Covid-19 csaknem ezer áldozatot szedett, és ez a szám júniusban is több lesz mint száz. Ezek főleg azok a betegek, akik ma már kórházban fekszenek, vagy a következő napokban kerülnek oda. Elemzők szerint a Coviddal vagy Covidban meghaltak száma eléri majd a 20 ezret. A legfrissebb hivatalos adatok szerint a koronavírus szövődményei 12 333 ember halálát okozta.

(tvnoviny/para)