Szlovákiában járt az olasz maffiózó, aki szavai szerint egymillió eurót költött szlovák rendőrökre, vámosokra és titkosszolgákra

2022. július 4. - 10:44 | Belföld

Néhány hete Szlovákiában járt Antonino Vadala, aki országszerte azért lett ismert, mivel ő volt a főszereplője Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása előtti utolsó cikkének.

Szlovákiában járt az olasz maffiózó, aki szavai szerint egymillió eurót költött szlovák rendőrökre, vámosokra és titkosszolgákra
Antonino Vadala - archívum

Az erről szóló információt a Korzárnak és a Plus jeden deň napilapnak is megerősítették.

Vadala évekkel ezelőtt a mezőgazdaságban tevékenykedett Szlovákia keleti járásaiban, elsősorban a Tőketerebesiben és a Nagymihályiban. Van múltja a szlovák rendőrséggel, 2003-ban ugyanis kiadták őt olasz kollégáinak, akik azzal gyanúsították, hogy segített az dél-olasz maffia, az 'Ndrangheta egyik tagja, Domenico Ventura bújtatása során.

Egy olasz tényfeltáró újságíró, Michele Albanese szerint, aki mélyrehatóan ismeri az 'Ndrangheta szervezetet, a Vadala-család a calabriai régió lokális vezetői közé tartozik. A velencei bíróságon felolvasott egyik dokumentumban Antonino Vadalát a társai és rokonai megbízhatatlannak írták le, aki kikotyogja a titkokat. A dokumentumban szerepel az is, hogy szoros viszony fűzte a szlovák rendőrökhöz, vámosokhoz és titkosszolgálati emberekhez.

A második Fico-kormány idején együtt járt Mária Troškovával, Robert Fico tanácsosával. Azzal egyidejűleg, hogy Szlovákia-szerte ismertté vált a neve, Olaszországban drogkereskedelem ügyében folyt ellene nyomozás, 2019 októberében pedig a velencei bíróság kilenc év négy hónap letöltendő fegyházbüntetésre ítélte. Idén február 18-án ezt a büntetést anullálták, ekkor Vadala már nem egész négy évet a börtönben töltött.

Mikor szabadlábra került, újságíróknak azt mondta, hogy valószínűleg visszatér szülőfalujába, Bova Marinába (ez az olasz csizma csaknem legdélibb pontja). Hogy szabadlábra kerülése óta az elmúlt hónapokban mit csinált, azt nem tudni, mindenesetre néhány hete felfedezték Nagymihályban.

Évekkel ezelőtt megszabadult cégei nagy részétől, néhánynak azonban továbbra is társtulajdonosa vagy ügyvezetője. A leggyakrabban a Mirabella nevű cége került szóba, melynek társtulajdonosa Katarína Janošťáková, aki egykor a Pozsonyi Közlekedési Vállalatnál dolgozott, és éppen azért kellett otthagynia, mert kiderült, hogy Vadalával üzletel. A pozsonyi ügyészség Vadala letartóztatása után az olasz kollégáik kérésére zárolta cégeiben birtokolt tulajdonrészeit. Akad két passzív cége, a Hopton és a Vadala Group, míg a Exekutive, s. r. o. likvidáció alatt áll, vagyonát szintén zárolták a hatóságok.

Hasonló a helyzet Vadala két unokatestvére, Sebastiano és Bruno Vadala cégeivel, amelyek alig mutatnak ki bevételt vagy eleve nem készítenek éves zárszámadást.

Vadala ellen egyébként továbbra is eljárás folyik, csupán a büntetését törölték el. Szlovákiában a kábítószerek mellett korrupciós ügyben is vizsgálat folyik ellene. Az olasz hatóságok állítólag beépítettek mellé egy ügynököt, akinek Vadala eldicsekedett azzal, hogy egymillió eurót "fektetett be" a szlovák rendőrségbe, vámosokba és titkosszolgálatba. Troškovával egy sms-ben arról is beszélt, hogy a smereseket szereti, sokan közülük régi barátai. Az olasz szervek szerint legalább egyszer telefonált Ficóval is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szlovák rendőrség mire jutott ezekkel.

(SME)