Szlovákiában a járványhelyzet jó, de a pozitív esetek száma várhatóan ismét emelkedni fog

2022. március 16. - 13:44 | Belföld

Továbbra is javuló tendencia jellemzi a szlovákiai járványhelyzetet. Az esetszámcsökkenés azonban jelentősen lassult az omikron BA.2 szubvariáns megjelenése és az óvintézkedések feloldása miatt. A napokban ráadásul arra lehet számítani, hogy ismét növekedni kezd az új esetek száma. Ezt Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) vezetője jelentette ki a szerdai kormányülés után.

Szlovákiában a járványhelyzet jó, de a pozitív esetek száma várhatóan ismét emelkedni fog
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az elmúlt héthez képest továbbra is csökken az új esetek, a kórházban kezeltek, valamint a mesterséges lélegeztetésre szorulók száma. A pozitív esetszámcsökkenés minden régióban megfigyelhető, emellett országosan egyre ritkábban riasztják a mentőket koronavírusos esetekhez.

Az EU legtöbb országában nő a pozitív esetek száma, miközben van, ahol rekordokat ér el. Mišík szerint ez két tényezőnek köszönhető. Az első, hogy számos országban jelentős enyhítéseket vezettek be a járványügyi intézkedésekben, tehát várható volt az újbóli növekvő tendencia. A másik a BA.2 szubvariáns, ami fokozatosan egyre több EU-s országban kezd dominánssá válni.

Mišík elmondása szerint a szubvariáns Szlovákiában is kezd egyre jobban elterjedni. A múlt heti adatok szerint az elmúlt 28 napban szekvenált minták 38 százalékában mutatták ki a jelenlétét. Ezzel kapcsolatban Mišík figyelmeztetett, hogy továbbra is fontos körültekintőnek lenni és védekezni.


TASR/para