Szlovákiában is lehetővé teszik a szürkemarhák törzskönyvezését

2016. december 19. - 16:11 | Belföld

A magyar szürke szarvasmarha szlovákiai törzskönyvezéséről és egy nemzetközi szövetség létrehozásának lehetőségéről is egyeztetett Nagy István, a magyar Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Csicsai Gáborral, a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkárával Veszprémben - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn.

Szlovákiában is lehetővé teszik a szürkemarhák törzskönyvezését
-illusztráció- (Fotó: Wikpédia)

Külföldi igény esetén célszerű lenne, ha a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete koordinálná az állományok tenyésztését és standardizálná a tenyésztési programot - mondta a találkozón Nagy István államtitkár.

Az FM felidézte, hogy a szürkemarha őshonos állatnak számít Magyarországon, ezért magasabb védettséget élvez a törzskönyvezésben és jogszabály rögzíti a tenyészállat és szaporítóanyag forgalmazásának szabályait.

A védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták egyedeit, valamint szaporítóanyagát csak a kiszállítást legalább 15 nappal megelőző bejelentés után, a tenyésztési hatóság engedélyével lehet kivinni.

2018 novemberétől az új uniós állattenyésztési szabályozás lehetővé teszi a határon átnyúló tevékenységeket, de a tagállami részletszabályok még kidolgozás alatt állnak - olvasható a közleményben.

(MTI)