Szlovákiában majdnem minden ötödik ember a szegénység határán él

2016. december 5. - 11:51 | Belföld

Megközelítőleg minden ötödik ember a szegénység határán él Szlovákiában. Ide tartoznak a fiatalok, az egyszülős és a több mint három gyerekes családok, valamint az egészségügyi hátránnyal élők.

Ez a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) jelentéséből derült ki. Jelenleg a szegénységgel fenyegetett szlovákiai háztartásokban több mint 200 ezer 16 éven aluli gyerek nevelkedik.

A jelentésből az is kiderült, hogy a családok nagyban függnek a férfi keresetétől, ami növeli az egész család szegénységi kockázatát. Ezt főleg olyan nem várt eseményekkor érezhetik meg, mint például a munkahely elvesztése, halál vagy betegség. A családok férfi tagjának keresete nélkül a gyerekes párok 81 százaléka a szegénység határa alá kerülne. Amennyiben a női tag veszítené el az állását, ez csak 40 százalékukat érintené.

Ezt azt mutatja, hogy a nők foglalkoztatottsága sokkal kisebb a férfiakkal szemben, a nők kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak.

A nők 28 százaléka, valamint a férfiak 35 százaléka, akik a szegénység határán élnek, rendelkeznek munkával. „A szegénység oka lehet az alacsony bér, a nem megfelelő szociális helyzet, illetve, ha a család valamelyik tagjának munkáját nem fizetik ki. A gyerekes nők például sokkal nehezebben érvényesülnek a munka piacán” – áll a jelentésben.

Szlovákiában a három és több gyerekes nőknek csak a fele rendelkezik fizetett munkával. Minden egyes gyerek ugyanis csökkenti a nők ökonómiai függetlenségét. Gyakran a munka piacán való érvényesülés rovására megy az, hogy a nők elsődlegesen felelősek a gyerekeik, szüleik gondozásáért. Ez hosszú távú következményekkel járhat a személyes lehetőségekre, a gazdasági szituációra, később pedig a nyugdíj nagyságára is.

webnoviny.sk/para